Dit kan de reden zijn van je dunnere bos haar
Gemiddeld verlies je zo'n vijftig tot honderdtwintig haren per dag. Niets om je zorgen over te maken. Toch komt het soms voor dat je meer haren verliest dan dat. Wanneer die haren niet terug groeien, krijg je last van dun haar of zelfs dunne plekken. Dit zijn vijf mogelijke oorzaken van je haaruitval.
Tijdelijke haaruitval
Soms zit je letterlijk en figuurlijk met je handen in je haar over je dunner wordende lokken. Hoewel er ook permanente vormen van haarverlies zijn, komen deze niet vaak voor. Vaak is haaruitval maar tijdelijk. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende oorzaken van je dunnere haar.
Seizoen
In de herfst en winter lijk je soms net zoveel haren te verliezen als bladeren die van de bomen vallen. Geen paniek, dit is heel normaal. In de herfst en winter zijn de dagen korter en schijnt de zon minder. En juist die zon is belangrijk voor je haar. In je hersenen bevindt zich namelijk de pijnappelklier. Deze is verantwoordelijk voor het afscheiden van melatonine en het beïnvloeden van de haargroei. De pijnappelklier functioneert beter bij (zon)licht. Dus hoe korter de dagen en hoe minder zon, hoe minder haargroei. In de herfst- en wintermaanden verlies je dus niet altijd per se meer haar, maar er groeit gewoon minder nieuwe haren terug. Dit is wat je kunt doen om dit verlies te compenseren.
Benieuwd naar de andere mogelijke redenen van haaruitval? Je vindt ze op de volgende pagina.
Pagina 1/2
Ouderdom
Niemand kijkt er raar van op als mannen kaal worden. Helaas kunnen vrouwen met de leeftijd ook last krijgen van haaruitval. Bij haaruitval door ouderdom, ook wel alopecia androgenetica genoemd, groeien er wel nieuwe haren, maar deze zijn heel dun en vallen steeds sneller uit. Elk haarzakje kan zo'n twintig nieuwe haren maken. Dus wanneer zo'n haarzakje is uitgeput, komen er geen nieuwe haren meer. Daardoor voelt het haar dunner of kunnen kale plekken ontstaan.
Hormonen
Zoals veel vrouwelijke kwaaltjes, kan haaruitval ook verklaard worden door je hormonen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron spelen een rol in de haargroei. Door bijvoorbeeld een zwangerschap of na het stoppen met anticonceptie kunnen je oestrogeen- en progesteronniveaus plotseling veranderen, wat tot haarverlies kan leiden.
Overgang
Ook in de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van dunner haar, door dalende niveaus van de twee vrouwelijke hormonen. Vaak zijn deze klachten slechts tijdelijk, en komen je dikkere lokken weer terug wanneer je hormoonniveaus weer stabiel zijn.
Gebrek aan voedingsstoffen
Je lichaam moet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen om voor je bos haar te kunnen zorgen. Wat je eet, is daarom erg belangrijk. Denk hierbij aan vitamine A, B en C en mineralen als calcium en magnesium. Deze acht voedingsmiddelen kun je proberen voor gezonde en lange lokken. Ook wanneer je in een korte tijd veel bent afgevallen, kun je last krijgen van haaruitval. Hierdoor komt je lichaam namelijk in een soort overlevingsstand, omdat je natuurlijke metabolisme verstoord wordt.
Pagina 2/2
Lees ook: Heb je weleens last van ‘haarpijn’? Het komt hierdoor…
Bron: Margriet | Beeld: Unsplash