Is jouw goede voornemen om gezonder te snoepen? Zo maak je het haalbaar

gezond snoepen

Je hoeft de zoetigheid echt niet te laten staan om gezonder te eten

Staat ‘gezonder eten’ bovenaan jouw lijstje met goede voornemens, gevolgd door ‘niet te streng voor jezelf zijn’? Die twee hoeven elkaar niet uit te sluiten. Met deze tips kun je blijven genieten van lekkere tussendoortjes, maar doe je het toch een tikkeltje gezonder.

Van patisserie tot gezonde hapjes

Als er iemand verstand heeft van lekkere en gezonde tussendoortjes, dan is het wel de 29-jarige Laura. Ze is opgeleid als patissier, maar richt zich sinds enkele jaren met haar bedrijfje volledig op gezonde tussendoortjes die nét zo lekker zijn als de gebakjes die ze eerst maakte. Aan flair.be geeft Laura haar handige tips prijs. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Let op de ingrediënten

Kies je tussendoortje aan de hand van de hoeveelheid ingrediënten – dat is een van Laura’s uitgangspunten. “Een gezond tussendoortje bevat zo weinig mogelijk toegevoegde suikers, bewaarmiddelen en smaak-, geur- en kleurstoffen.” Met onbewerkte producten als fruit, groenten en noten zit je dus het beste, maar je houdt dit alleen haalbaar als je ook af en toe jezelf trakteert op een lekker taartje of koekje. “Een balans vinden in gezondere tussendoortjes is nodig om voldoende afwisseling te hebben in ons eetpatroon en dit op lange termijn vol te kunnen houden.”

Zoet maar gezond

Laura’s tip om ook gezonde baksels lekker zoet te houden? Gebruik dadels en rijpe bananen om zoete maar gezonde koekjes of taartjes te bakken. Ook chocolade hoef je niet volledig uit je dieet te schrappen, maar kies wat vaker voor een extra pure variant. Hierin zitten meer gezonde antioxidanten en juist minder toegevoegde suikers.

Laat je niet misleiden

Volgens Laura bestaan er veel misvattingen over gezonde tussendoortjes, bijvoorbeeld over lightproducten. “Een product mag ‘light’ worden genoemd als er 30 procent minder suiker óf 30 procent minder vet in zit. Het kan dus best zijn dat een product minder vet heeft, maar dat het op smaak is gebracht met extra veel suiker.” Deze benaming staat dus vaak niet gelijk aan ‘gezond’. Een andere misvatting is dat de woorden ‘biologisch’ of ‘vegan’ aangeven dat een tussendoortje automatisch gezond is. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn, want ook deze producten kunnen erg bewerkt zijn. Kijk dus vooral nog eens naar de ingrediëntenlijst. Tot slot benoemt Laura een ‘klassieke fout’: de ontbijtkoeken en mueslirepen. “Deze worden in de supermarkt verkocht als een gezond tussendoortje. Alleen zitten er in deze repen of koeken vaak veel meer suikers en vetten dan er bijvoorbeeld in noten of granen zitten.”

Kijk niet alleen naar calorieën

‘Gezond’ en ‘caloriearm’ worden té vaak met elkaar verward, aldus Laura. “Nog een veelgemaakte fout is enkel de hoeveelheid calorieën tellen en niet genoeg naar de ingrediënten en bijbehorende gezondheidsvoordelen kijken.” Een handje nootjes bevat misschien wel meer calorieën dan een paar koekjes, maar je krijgt er ook meteen veel meer belangrijke voedingsstoffen mee binnen.

Lees ook: Opvoedkwestie: ‘Mijn vader dreigde geen boter en suiker meer in huis te halen’

Bron: Flair | Beeld: Pexels, Daniela Constantini