Gaat je oorlel hangen? Zo kun je het verminderen

Je oorlellen gaan wat meer hangen naarmate je ouder wordt

Draag je vaak zware oorbellen en merk je dat je oorlellen wat meer gaan hangen? Of merk je dat ze in de loop der jaren wat groter zijn geworden? Dat kan kloppen. Je oren worden namelijk groter als je ouder wordt. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om een uitgerekte oorlel te verminderen.

Kraakbeen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een uitgerekte of hangende oorlel weer 'normaal' te krijgen. Libelle vroeg dermatoloog Elian Brenninkmeijer hoe dit precies zit. Elian legt als eerst uit hoe het kan dat je oren gaan 'hangen' als je wat ouder aan het worden bent. "Dit komt omdat de oorschelp is gemaakt van kraakbeen en dat is zacht bot. Kraakbeen blijft wel gewoon doorgroeien als je ouder wordt. De oren worden daarom steeds een beetje groter en ook het lelletje groeit."

"Als we verouderen, hebben we te maken met volumeverlies. Niet alleen onze schedel krimpt, maar ook de huidlagen en de diepe vetlaag. Alles wordt kleiner van binnen. Je houdt eigenlijk een te grote jas over aan huid- en spiergroepen”, legt de dermatoloog verder uit aan Libelle. "Doordat de oorlel zich hecht aan de schedel, maar eigenlijk verder geen houvast heeft, krijg je te maken met zwaartekracht. Zo lijken de oren steeds langer te worden."

Fillers

Vooral vrouwen, die vaak zware oorbellen hebben gedragen, kunnen last krijgen van lange oorlellen. Maar ook leefgewoontes zoals teveel zon kunnen voor slappe oorlellen zorgen. Je kunt je oorlellen laten opereren om ze te 'liften', maar dit is wel heel ingrijpend. Volgens Elian kun je het beste beginnen met een hyaluronzuurfiller. Deze filler is een afbreekbaar product dat het volume van de oorlel meteen herstelt. "Daarmee krijg je weer een jeugdige oorlel en kun je ook weer oorbellen dragen." Maar, als je hier eenmaal mee begint, heb je waarschijnlijk zeker een millimeter filler nodig. En daar zit een behoorlijk prijskaartje aan: een millimeter kost ongeveer 500 euro.

Draag je nu vaak grote oorbellen? Probeer daar dan mee te minderen. Ook kun je bijvoorbeeld glucosamine supplementen slikken, deze ondersteunen de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam en dus het kraakbeen. Ook vitamine C is goed voor je botten en kan helpen om je oren sterk te houden.

Lees ook: Deze klachten kunnen ook ná de overgang blijven

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock