Een dokter legt uit welke voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op je hormoonbalans
We hoeven niet eens zwanger te zijn om het idee te hebben dat onze hormoonhuishouding alle kanten op schommelt. Niet alleen onze menstruatie speelt een rol in hoe onze hormonen zich gedragen. Ook stress, slaap en je metabolisme kunnen je hormonen uit balans brengen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen die disbalans gelukkig een beetje corrigeren.
Voedingspatroon
We kijken eigenlijk nooit naar ons voedingspatroon wanneer het gaat om het in toom houden van onze hormoonbalans. Dokter Erika Schwartz en schrijver van het boek The New Hormone Salution, vindt dat eigenlijk heel vreemd, zo vertelt ze aan Real Simple. “Er zijn veel verschillende soorten voedsel die we in ons voedingspatroon moeten opnemen, voordat we naar medicatie of andere vorm van behandeling gaan kijken”, vertelt ze. Onze voeding heeft volgens de dokter een invloed op de kwaliteit van de hormonen die we aanmaken.
Volgens Schwartz zijn de volgende voedingsmiddelen het beste om de hormoonproductie positief te stimuleren. Daarnaast vergemakkelijken deze voedingsmiddelen ook de spijsvertering en opname van voedingsstoffen in de darmen.
Donkere bladgroenten
Lekker door een smoothie, een salade of als onderdeel van het AVG-tje. Donkere bladgroenten helpen tegen ontstekingen en verlagen je cortisolgehalte. Groene bladgroenten stimuleren ook nog onze ijzeropname en ze werken als een natuurlijke antioxidant.
Voedsel rijk aan omega-3
In verscheidene vissoorten zoals zalm vind je veel omega-3. Deze vetzuren helpen je lichaam om het cholesterolgehalte te verlagen. Ook helpt het ons geheugen en onze stemming te verbeteren. Vegetariërs en veganisten hoeven overigens niet te treuren. Naast bepaalde vissoorten vind je ook veel omega-3 in walnoten, olijfolie, lijnzaad en chiazaad.
Kurkuma
Deze smaakmaker is een van de bekendste voedingsmiddelen met een ontstekingsremmende werking. Ook helpt het je lichaam om je hormoonniveau op balans te houden.
Avocado
Grote kans dat je er nog niet eerder van hoorde, maar avocado’s bevatten bèta-sitesterol. Dit is een stofje dat van nature het stresshormoon cortisol verlaagt. Dito het cholesterolgehalte.
Kokos, zonnebloempitten en pompoenpitten
Al deze voedingsmiddelen bevatten de zogenoemde middellange ketenvetzuren. Deze vetzuren verteren je bloedsuikerspiegel en boosten je metabolisme.
Lees ook: 3 tekenen dat je aankomt door hormonen
Bron: Real simple | Beeld: Unsplash