Ook dit subtiele symptoom blijkt bij omikron te horen
De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels dominant in ons land. Het lijkt erop dat de symptomen milder zijn dan bij andere varianten. Maar hoe weet je of je wellicht omikron onder de leden hebt in plaats van een 'gewone' vermoeidheid of wat spierpijn? Dít symptoom komt bij veel mensen als eerste voor.
Eerste symptoom
We zijn allemaal weleens vermoeid, en als we flink hebben gesport kunnen we de volgende dag ook spierpijn hebben. Dit zijn voor veel mensen dan ook niet meteen signalen om zich te laten testen op corona. Toch zijn het vaak deze klachten die mensen hebben als ze de omikronvariant onder de leden hebben. Volgens Angelique Coetzee, een Zuid-Afrikaanse arts die als een van de eersten de omikronvarint ontdekte, kun je echter aan een ander symptoom al merken dat je omikron te pakken hebt. Een schorre stem of schrale keel is bij veel mensen namelijk het eerste subtiele symptoom. Ook kun je last hebben van een kriebel in de keel of droge hoest. Merk je deze symptomen op? Doe dan meteen een (zelf)test. Bij de omikronvariant merk je binnen twee dagen na je besmetting al de eerste symptomen, een stuk sneller dus dan bij de deltavariant. Daarbij is het zo'n vijf dagen.
Andere symptomen
Een droge hoest, schrale keel, kriebel in de keel en/of een schorre stem zijn dus de eerste symptomen die bij omikron horen. Daarnaast komen de volgende symptomen vaak voor:
- Extreme vermoeidheid
- Milde spierpijn/pijnlijk lichaam
- Nachtelijk zweten
Symptomen die we eerder zagen bij corona, aanhoudende hoest, koorts en verlies van smaak en geur, lijken bij deze variant minder van toepassing te zijn. Echter moet je je bij die klachten ook nog steeds laten testen, want ook die variant van corona is nog niet verdwenen. Ook neusverkoudheid is reden om langs de teststraat te gaan, want ook dit kan wijzen op een besmetting.
Zelftest bij omikron
Bij de deltavariant van corona konden (zelf)testen corona goed opsporen. Bij de omikronvariant zijn sneltesten echter een stuk minder betrouwbaar, zo meldt het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Een vals negatieve testuitslag is bij deze mutatie groter dan bij andere varianten van het coronavirus. Het is dus verstandig om bij typische coronaklachten sowieso extra voorzichtig te zijn, ook al is de uitslag van je zelftest negatief. Herhaal de test eventueel later op de dag of een dag later nog eens voor de zekerheid.
Lees ook: OMT adviseert uitbreiding van mondkapjesplicht: ook buiten en als je zit
Bron: Margriet | Beeld: Pexels