Eerste hulp bij kwallensteken

kwallenbeten

Het Rode Kruis geeft advies

Met het stijgende kwik is het heerlijk om verkoeling te zoeken in de zee. Of je nu de koude Waddenzee trotseert of tijdens een vakantie de Middellandse Zee induikt, er bestaat de kans dat je kwallen tegenkomt. Over het algemeen kom je niet direct in aanraking met de beestjes, maar mocht het wel gebeuren dan kan dit flink pijn doen. Het Rode Kruis geeft tips over wat je moet doen tegen kwallensteken.

Kwallensteken

Je drijft lekker in het water, en plotseling voel je pijn: een kwallensteek. Hoewel de beesten je waarschijnlijk nooit zullen aanvallen, kan in aanraking komen met een kwal voor problemen zorgen. Meestal vindt een steek plaats wanneer je per ongeluk in contact komt met een van de tentakels van een kwal. Daarmee kunnen de beestjes gif verspreiden om hun prooien te vangen of zichzelf te verdedigen tegen gevaar.

Symptomen

Hoe heftig je lichaam reageert op een kwallensteek kan per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en jeuk, een rode of ontstoken huid met soms bultjes of uitslag, en blauwe of paarse verkleuringen. Soms kun je kleine, doorschijnende korreltjes op je huid terugvinden; dat zijn de restanten van de netelcellen die het gif afgeven.

Sommige mensen ervaren alleen een beetje irritatie en jeuk, terwijl kwallensteken bij anderen een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Eerste hulp bij een kwallensteek

Mocht je de pech hebben dat je door een kwal wordt gestoken, dan heeft het Rode Kruis een aantal adviezen. Probeer allereerst rustig te blijven en ga het water uit. Verwijder eventuele achtergebleven netelcellen voorzichtig van je huid met zeewater, maar doe dit niet met je handen. De cellen kunnen nog gif bevatten, wat een reactie op je handen kan veroorzaken. Gebruik ook geen koud kraanwater, want dit kan de cellen activeren, waardoor ze nog meer gif afgeven.

Wanneer de netelcellen van je huid zijn verwijderd, dompel je de gestoken plek onder in heet water, het liefst zo heet als je kunt verdragen. Houd ook de overige symptomen goed in de gaten. Als je het niet vertrouwt of een allergische reactie lijkt te hebben met symptomen zoals aanhoudende pijn, verspreiding van de uitslag, uitzonderlijk grote zwelling, verlamming of koortsklachten, bel dan een ambulance of zelfs 112.

Lees ook: Dit is waarom de een wél tegen warmte kan en de ander niet

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Het Rode Kruis, Libelle | Beeld: Pexels / Lachlan Ross