Paniekaanvallen in het openbaar kunnen erg beangstigend zijn, zo kun je ermee omgaan
Een paniekaanval kan ontzettend beangstigend en benauwend zijn. In een vertrouwde omgeving is het al heel lastig om hiermee om te gaan, laat staan wanneer je je in het openbaar bevindt. Hoe kun je hier dan het beste mee omgaan? Wij geven je enkele tips die je kunnen helpen.
Wie regelmatig last heeft van een paniekaanval doet er goed aan om de hulp van een professional in te schakelen.
Wat te doen?
Aan Healthline geeft Dr. Kristin Bianchi, psycholoog aan Center for Anxiety & Behavioral Change, een aantal tips over wat je kunt doen als je een paniekaanval krijgt in het openbaar, maar ook wat je van tevoren kunt doen als je bang bent ooit een paniekaanval te krijgen in het openbaar.
1. Zorg dat je een ‘kalmeerkit’ bij je hebt
Dr. Bianchi raadt mensen die regelmatig paniekaanvallen hebben, of bang zijn ze te krijgen in het openbaar, aan om een kalmeerkit bij zich te hebben. De spullen hierin kunnen je helpen om te kalmeren en om weer rustig te gaan ademen. Zorg dat je de volgende dingen in de kit stopt:
- Rustgevende stenen;
- Essentiële olie;
- Een kralenketting om vast te houden;
- Bellenblaas;
- Rustgevende teksten op indexkaartjes geschreven;
- Pepermuntjes;
- Kleurboek en kleurpotloden.
2. Zorg dat je naar een veilige plek gaat
Wanneer je een paniekaanval hebt, kan het dat bewegen bijna onmogelijk lijkt. Probeer toch om je lichaam te bewegen en naar een plek te lopen die rustiger is. “Zoek een plek op waar meer ruimte en frisse lucht is”, raadt Bianchi aan. “Ben je op je werk? Zoek dan een leeg kantoortje op. Zit je in de trein? Kijk dan of er ergens een paar lege stoelen zijn.” Is er nergens een vrije plek? Dan kan het helpen om een koptelefoon op te zetten die het geluid tegenhoudt (het kan dus verstandig zijn om er eentje aan te schaffen als je die nog niet hebt en wel gevoelig bent voor paniekaanvallen). Probeer daarna diep in en uit te ademen.
3. Vraag om hulp als je dat nodig hebt
Ook dit kan eng zijn, maar als je alleen bent en je hebt het idee dat je in je eentje niet uit je paniekaanval komt, vraag dan iemand om hulp. “Er is niet een bepaalde manier om om hulp te vragen, omdat de meeste mensen op straat niet weten wat ze moeten doen. Wel kan het helpen om een kaartje op zak te hebben waarin je vast opschrijft wat je mogelijk van een vreemde nodig kan hebben op dat moment”, adviseert Bianchi. Wel is het belangrijk om eerst aan iemand te vertellen dat je een paniekaanval hebt en dat je iemands hulp nodig hebt.
Belangrijke opmerking: als je hulp van een vreemde vraagt, zorg er dan voor dat je veilig bent en in een omgeving bent waar ook andere mensen zijn.
Lees de laatste twee tips op de volgende pagina.
Pagina 1/2