Deze klachten kunnen ook ná de overgang blijven

De vraag is: waar komen de klachten vandaan?

De overgang is voor veel vrouwen écht geen pretje. Er zijn allerlei klachten die hierbij kunnen komen kijken, van overmatig zweten tot gevoelig tandvlees. En het erge is nog: soms lijken de klachten ook ná de overgang niet te verdwijnen! Hoe kan dit?

Wat is de overgang?

Even een kleine opfrisser, wat gebeurt er ook alweer tijdens de overgang? Nou, de overgang kenmerkt het einde van de vruchtbare periode. Je lichaam stopt geleidelijk met het maken van de vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen. Ook het progesterongehalte kan behoorlijk stijgen en dalen. Deze schommelingen in je hormonen kunnen allerlei klachten veroorzaken.

Oorzaak klachten

Soms lijkt het wel of de klachten maar niet weggaan. Maar hoe weet je nou of jouw klachten ook daadwerkelijk door de overgang komen? Nou, daarvoor is het allereerst natuurlijk belangrijk om in kaart te brengen of je nog in de overgang zit. De menopauze is het moment van je laatste menstruatie, en de overgang is de periode daaromheen. Gemiddeld begint die overgangsperiode zo’n 5 jaar vóór de laatste menstruatie, en duurt tot zo’n 2-3 jaar erna.

In kaart brengen

Heb je dus zo’n 10 jaar na de menopauze nog steeds last van opvliegers? Dan ligt de oorzaak volgens gynaecoloog Dorenda van Dijken waarschijnlijk ergens anders: “Je kunt hier tot op hoge leeftijd last van houden. Alleen zijn het dan niet altijd hormonale klachten.”

Van Dijken adviseert om de klachten goed in kaart brengen, voordat je conclusies trekt. “Wanneer heb je bijvoorbeeld last van de warmteklachten? Gaat het alleen om nachtelijk zweten en heb je overdag geen opvliegers, dan is er waarschijnlijk een andere oorzaak dan de overgang.” Als voorbeelden van mogelijke oorzaken noemt ze bijvoorbeeld stress, cafeïne, schildklierproblemen of een te hoge bloeddruk.

Ouderdomskwaaltjes

Volgens Van Dijken is het vaak lastig te achterhalen waar de kwaaltjes vandaan komen. “Veel klachten worden snel aangeduid als hormonaal, zeker als je in de leeftijdscategorie van de overgang zit. Maar veel mensen vergeten dat de overgang de aanduiding is voor de overgang naar veroudering. Spier- en gewrichtsklachten, slecht slapen en geheugen- en concentratiestoornissen kunnen hormonaal zijn, maar horen ook gewoon bij het ouder worden.”

Twijfel jij aan de klachten die je ervaart? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de dokter of een specialist. Van Dijken vindt het enorm belangrijk dat vrouwen en hun klachten extra serieus genomen worden. “We moeten niet zomaar zeggen: ‘het zijn de hormonen’. Dat is echt te kort door de bocht.”

Lees ook: Jasper: ‘Sinds de geboorte van onze kinderen zijn we nauwelijks intiem meer’

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels