En dit kun je ertegen doen
Het overkomt iedereen weleens: je zegt iets waardoor alle mensen om je heen naar je kijken. Daardoor neemt je gezicht al snel de kleur van een tomaat aan en krijg je het helemaal warm. Dit overkomt de één echter een stuk sneller dan de ander. Waarom blozen we en hoe kan het dat niet iedereen daar even vaak last van heeft?
Meer bloed door je huid
Blozen is een onvrijwillige reactie van je sympathische zenuwstelsel. De oorzaak is dat de bloedvaatjes in onze huid zich verwijden, waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Mensen kunnen meer gaan blozen als ze last hebben van een nierbekkenontsteking, clusterhoofdpijn of de menopauze. Ook zijn er bepaalde medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je vaker bloost. Voeding, lichamelijke inspanning, koorts en allergieën spelen eveneens een rol bij de verandering van kleur op je gezicht.
Beoordeeld door anderen
Naast al die factoren kan blozen ook te maken hebben met het gevoel dat je van je omgeving krijgt. Het kan een reactie zijn op het gevoel dat je wordt beoordeeld door anderen. "Er kan dan voor je gevoel sprake zijn van een sociale dreiging voor je reputatie, omdat je bijvoorbeeld iets sufs zegt of omdat je bang bent dat je iets stoms doet. Het feit dat we alleen blozen op zichtbare delen van ons gelaat en mannen niet bij de baardgroei, zegt eigenlijk al genoeg", aldus Peter de Jong (hoogleraar Experimentele Psychopathologie).
Drempels en aanleg
Hoe kan het dat de één een stuk sneller bloost dan de ander? Volgens psychologe Aba Delsignore heeft dat te maken met individuele drempels, maar ook met aanleg. "Sommige mensen zijn zelfs geboren met een overactieve sympathische zenuw, dus die zullen in stress-situaties nog sneller een rood gezicht krijgen. De dikte en de lichtheid van de huid zijn ook factoren die de zichtbaarheid van het blozen beïnvloeden." In sommige gevallen kan dat leiden tot erytrofobie: de angst om rood te worden, waardoor je sociale aangelegenheden uit de weg gaat omdat je bang bent dat je als minderwaardig gezien wordt.
Wat je eraan kunt doen
Bij blozen kun je al gauw in een vicieuze cirkel terechtkomen. "Op het moment dat je denkt dat je gaat blozen, zul je ook gaan blozen. Zodra je je bewust bent van je rode kleur, zul je je nóg drukker maken over wat mensen denken", aldus sociotherapeut Frank van Marwijk. Bloos je zelf vaak en wil je daarvan afkomen? Probeer dan minder te letten op het blozen zelf en meer op wat je aan het doen bent. Voel je dat je rood aanloopt? Houd je focus bij het verhaal dat je vertelt en denk niet aan de rode kleur van je gezicht. Het werkt daarnaast goed om het blozen te relativeren: het overkomt iedereen weleens. "En weet dat mensen die blozen vaak juist sympathieker worden gevonden. Door je gevoelens te laten zien, maak je duidelijk dat iets je niet onbekommerd laat."
Lees ook: Dit is waarom we zo graag ongevraagd advies geven
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock