Heb je gewoon een mindere dag of is het erger dan dat? Zó herken je een beginnende depressie

Hoe herken je een beginnende depressie?

We kennen het allemaal wel, zo’n dag dat alles, maar dan ook echt álles voor je gevoel tegen zit. Het liefst sluiten we ons dan de hele dag op in huis en hebben we nergens zin in. Hebben we in dit geval dan gewoon een off-day of is er toch meer aan de hand? De grens tussen een dip en een depressie  is soms lastig te onderscheiden.

Een aantal richtlijnen kunnen je helpen om te bepalen wat er precies aan de hand is.

Negatieve emoties

Een van de nieuwe manieren om een depressie bij jezelf of bij iemand anders te herkennen heeft te maken met het identificeren van negatieve emoties. Meerdere universiteiten werkten samen om te kijken of er een verschil is vast te stellen bij mensen wat betreft het identificeren van negatieve emoties. Wat bleek? Mensen die een depressie zouden hebben kunnen moeilijker negatieve emoties onderscheiden dan de ‘gezonde’ mensen. Er werd gevraagd welke negatieve gevoelens de deelnemers hadden; woede, verdriet, angst, frustratie, schuld, schaamte of walging. De personen met een depressie konden moeilijk aangeven hoe zij zich precies voelden op dat moment. Als je je slecht voelt is het dus moeilijker om aan te geven wát je precies voelt en waarom.

Signalen

Daarnaast zijn er een aantal signalen waaraan je een depressie kunt herkennen. De eerste is de desinteresse die vrij plots ontstaat voor de activiteiten en/of hobby’s die je normaal gesproken altijd leuk vond om te doen. Soms ben je zelfs niet instaat om te werken vanwege de lusteloosheid dat je op dat moment ervaart. Het tweede signaal is hopeloosheid. Je ziet nergens het nut meer van in. Voorbeelden kunnen de kleine dingen zijn, bijvoorbeeld om de afwas te doen of boodschappen te halen. Alles kost je moeite en je ziet het nut van het dagelijks leven niet meer. Herken je je hierin? Dan wordt het tijd om hulp te zoeken.

De cijfers

Tenslotte blijkt uit cijfers van het CBS dat meer dan een miljoen mensen in Nederland aan een depressie lijden, waarvan het meerendeel vrouw is. Als jij vermoed dat jouw dip niet zomaar overgaat is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. De huisarts kan je helpen met het zoeken van een passende behandeling. Schaam je vooral niet voor de gevoelens die jíj ervaart. Wanneer je er met iemand in je omgeving over praat die je vertrouwd kan dit je helpen om meer inzichten te creëeren in wat je ervaart waarom je je zo voelt.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

 Bron: Womens Health | Beeld: Pexels