Een spiraaltje met balletjes? Wat je moet weten over de Ballerine koperspiraal

Is dit bolvormige Ballerine koperspiraaltje fijner dan de T-vormige spiraaltjes?

Sinds kort is er een nieuwe anticonceptiemethode: het Ballerina koperspiraaltje. Met haar ronde vorm en koperen balletjes ziet deze er heel anders uit dan de T-vormige spiraaltjes als de Mirena en de koperspiraal, die er toch vaak wat pijnlijk uitzien. Maar hoe werkt dit nieuwe bolvormige spiraaltje precies en voor wie is het geschikt?

Ballerine spiraal

Als je nog niet eerder van de Ballerine spiraal hebt gehoord, is dat niet zo gek. De spiraal is namelijk nog vrij nieuw in Nederland. Sinds april 2019 kun je voor deze anticonceptiemethode kiezen. De Ballerine is, net als het traditionele koperspiraaltje, een spiraaltje zonder hormonen. Het spiraaltje met koperen balletjes kan vijf jaar blijven zitten en is voor 99 procent betrouwbaar. Ook de werkwijze van de Ballerine spiraal is hetzelfde als die van andere spiraaltjes. Direct na de plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk wat koper af. Dit heeft tot gevolg dat spermacellen 'verlamd' worden, dat een eicel niet bevrucht wordt en dat een eicel zich niet nestelt in de baarmoeder. Je bent dus direct beschermd tegen zwangerschap.

Koperen balletjes

Waar de werking van het Ballerine spiraaltje overeenkomt met de traditionele spiraaltjes, is er toch een opmerkelijk verschil, namelijk de vorm. Het Ballerine spiraaltje bestaat uit een aantal koperen balletjes die vastzitten aan een flexibel frame. Zodra dit frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Hierdoor kan het spiraaltje zich aanpassen aan de vorm van en aan de bewegingen in de baarmoeder, waardoor je bijvoorbeeld minder last zou hebben bij een volle blaas. Dit is anders dan een T-vormig spiraal, die zich op één plek in de baarmoeder vasthaakt.

Minder pijnlijk

Deze ronde vorm maakt het inbrengen van het Ballerine spiraaltje minder pijnlijk ten opzichte van de T-vormige spiraaltjes. Bij het plaatsen van een spiraaltje moet de baarmoeder geopend worden, wat veel mensen als pijnlijk ervaren. Doordat de inbrenghuls van het Ballerine spiraaltje smaller is dan bij een traditioneel spiraaltje, hoeft de baarmoeder minder ver geopend te worden. Hierdoor is het bolvormige spiraaltje goed geschikt voor vrouwen die nog nooit zijn bevallen en dus geen ontsluiting hebben gehad. Hoewel de pijn natuurlijk per persoon verschilt, kan het Ballerine spiraaltje dus een fijner alternatief zijn voor het traditionele koperspiraaltje.

Hoe duur is het?

Je kunt het Ballerine spiraaltje laten plaatsen bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Het spiraaltje zelf kost 119 euro. Dit is wat duurder dan het traditionele koperspiraaltje, maar weer goedkoper dan een Mirena. Of de plaatsing ervan wordt vergoed, hangt af van je verzekeraar en van waar je het laat plaatsen. Vaak wordt er na zes weken middels een echo gekeken of het spiraaltje nog goed zit. Als alles oké is, is de kans klein dat je lichaam het spiraaltje nog afstoot.

Bijwerkingen

In de eerste drie maanden na plaatsing van het Ballerine spiraaltje verlopen je menstruaties vaak anders dan normaal. Hoewel de meeste vrouwen weinig tot geen last van het spiraaltje hebben, hebben sommige vrouwen last van hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie. Ook kun je er hevige buikkrampen en tussentijds bloedverlies door krijgen. Mochten deze klachten aanhouden, raadpleeg dan zeker een arts. Bij de meeste vrouwen is het lichaam na deze drie maanden echter gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Vaak verloopt de menstruatie dan weer normaal.

Bekijk deze video om te zien hoe de Ballerine spiraal eruitziet:

https://youtu.be/JkX6N0GwnSg

Lees ook: Onderzoekers testen nieuwe anticonceptie: één pil werkt een maand lang

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash