En dit is wat je als ouder kunt doen
Een baby die via een plastic flesje voeding krijgt, krijgt naar schatting elke dag miljoenen stukjes microplastics binnen, zo blijkt uit Iers onderzoek. Microplastics poepen we over het algemeen gewoon weer uit, maar hoe schadelijk zijn deze kleine plastic deeltjes?
Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn kleine vezels en stukjes plastic die onder andere vrijkomen als plastic wordt verhit, dus ook wanneer een babyflesje met heet water wordt gesteriliseerd of als de voeding in het flesje met heet water wordt klaargemaakt.
Binnenkrijgen van microplastics
Dat we dagelijks microplastics binnenkrijgen is geen nieuws. Uit onderzoek van Wereldorganisatie WHO bleek dat volwassenen 300 tot 600 microplastics per dag binnenkrijgen. Dit tegenover enkele miljoenen (!) microplastics die baby’s per dag binnenkrijgen via plastic flesjes. Al moet hier wel een kanttekening bij geplaatst worden. De Ierse onderzoekers waren in staat kleinere deeltjes te meten. "Je moet het zo zien: hoe kleiner je kunt meten, hoe meer je zult vinden", stelt eco-toxicoloog Dick Vethaak.
Uitpoepen
Vethaak stelt dat er meer onderzoek nodig is. “We zouden naar nog kleinere deeltjes moeten kijken. Naar plastic nanodeeltjes.” Die kleinere deeltjes zijn volgens de eco-toxicoloog nog gevaarlijker dan de microdeeltjes. “Microplastics poep je over het algemeen weer uit. De nog kleinere deeltjes zouden gemakkelijk membranen in je darmen en longen kunnen passeren, in je bloedcirculatie kunnen belanden en mogelijk in bepaalde organen kunnen ophopen.”
Schadelijk voor baby's?
Terug naar de baby’s en de plastic flesjes. Moeten ouders zich zorgen maken? Dat is momenteel lastig om te zeggen. De WHO wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de effecten op de gezondheid. Al bleek wel uit eerder onderzoek dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. Desalniettemin lijkt het erop dat dat onderzoek achterhaald is.
Alternatief
De Ierse onderzoekers raden ouders aan om melk in een pannetje te verhitten (en niet in de magnetron). Laat het daarna afkoelen en schenk het daarna pas in het flesje en schud er niet mee. Ook vult Vethaak aan dat een glazen flesje een goed alternatief is. “In glazen flesjes zitten bovendien geen chemische stoffen die eruit kunnen lekken.”
Lees ook: Nooit meer gedoe: moeder ontdekt handige babydoekjes-hack
Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Rainier Ridao