Belangrijk om te weten: zó merk je dat je baarmoederhalskanker hebt

Het ontdekken van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium is erg belangrijk

Ieder jaar krijgen ruim 750 Nederlandse vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker gesteld. Voornamelijk vrouwen tussen de 30 en de 45 jaar worden getroffen door de verschrikkelijke ziekte. Het is daarom ook noodzakelijk dat de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Maar hoe merk je dat je het hebt?

Humaan Papillovirus

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het seksueel overdraagbare Humaan Papillovirus, ook wel HPV genoemd. Het hebben van het virus hoeft niet altijd te leiden tot de ontwikkeling van kanker in de baarmoederhals: in sommige gevallen ruimt het lichaam het virus zelf op. In andere gevallen is het lichaam hier echter niet toe in staat en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals zitten. Wanneer dit gebeurt, kunnen kankercellen ontwikkeld worden. Tussen het moment van besmetting met het HPV-virus en het ontstaan van baarmoederhalskanker kan wel tien tot vijftien jaar zitten.

Symptomen

Gelukkig worden afwijkingen tegenwoordig redelijk snel opgespoord doordat vrouwen mee kunnen doen aan het Nederlandse bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Worden er afwijkingen gevonden, dan is er nog geen reden tot paniek: er bestaan verschillende stadia van baarmoederhalskanker. Ook is genezing tegenwoordig veel beter mogelijk. Het blijft echter wel heel belangrijk om je eigen lichaam in de gaten te houden en je bewust te zijn van mogelijke symptomen: bloederige of bruinige afscheiding buiten de gewone menstruatie om, bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap (contactbloeding) en bloedverlies na de overgang

Lees ook: Belangrijk: déze symptomen moet je kunnen herkennen bij een hartinfarct bij vrouwen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: PxHere