Deze aandoening komt acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
Een warme kop thee vasthouden, handschoenen aantrekken zodra het kwik daalt en dikke wollen sokken om de voeten: het is een scenario dat we allemaal wel kennen in de winter. Maar wat nu als je handen en voeten het hele jaar door koud aanvoelen? Het zou zomaar de ziekte van Raynaud kunnen zien.
Veelvoorkomend fenomeen
De ziekte of het fenomeen van Raynaud komt redelijk vaak voor, ook bij mensen die verder helemaal gezond zijn. Het hoeft niet per se een ernstige aandoening te zijn, al kan het in sommige gevallen wijzen op onderliggende kwaaltjes.
Symptomen
Het fenomeen van Raynaud merk je vooral door verkleuringen en tintelingen in de vingers of tenen. Mensen met deze aandoening hebben een slechte doorbloeding in de handen en voeten. Tijdens een aanval kunnen de bloedvaten verkrampen, waardoor de vinger(toppen) of tenen wit, blauw en paars kunnen kleuren, verdoofd en koud aan kunnen voelen, kunnen gaan tintelen of gaan zwellen. Vaak wordt zo'n aanval uitgelokt door kou, (hevige) emoties of stress. In de meeste gevallen duurt een aanval enkele minuten tot uren.
Bij wie komt het voor?
De ziekte komt acht keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en dan voornamelijk jonge vrouwen. De aandoening is in sommige gevallen erfelijk. Andere factoren die een invloed kunnen hebben op de ziekte zijn roken, vrouwelijke hormonen, medicijnen tegen migraine en medicijnen tegen hartritmestoornissen en hoge bloeddruk (bètablokkers). Mensen die veel typen of toetsen aanslaan (bijvoorbeeld tijdens het pianospelen) of veel met trillend gereedschap werken (zoals boormachines) kunnen ook sneller last krijgen van de aandoening. De precieze oorzaken van de ziekte van Reynaud zijn onbekend.
Behandeling
Maak een afspraak met je huisarts als je vermoed dat je het fenomeen van Raynaud hebt. Als je ernstige klachten ervaart, kan de arts medicijnen of zalf voorschrijven. Bij een heel klein deel van de patiënten brengt een operatie soelaas. In de meeste gevallen zul je de symptomen het beste kunnen verminderen door er bepaalde leefregels op na te houden:
- Vermijd kou en koud water zoveel mogelijk. Bescherm (vooral in de winter) goed handen, voeten en oren.
- Stop met roken en verminder de consumptie van alcohol en cafeïne.
- Zoek hulp (bijvoorbeeld ontspanningstherapie) als je veel last hebt van stress en hevige emoties.
- Beweeg voldoende om de bloedsomloop te stimuleren.
- Overleg met je arts of bepaalde medicijnen de aanvallen kunnen veroorzaken.
- Draag speciale 'Raynaud-handschoenen' of handverwarmers.
Lees ook: Koude vingers? Hier komt het door en zo kom je er van af
Bron: MCL, Cosmopolitan | Beeld: Unsplash, Les Triconautes