Iedereen heeft weer een andere vorm navel
Je navel… Eigenlijk is het niet meer dan een litteken dat je na je geboorte overhoudt van je navelstreng. De één heeft een diepe navel, de ander juist weer een bultje. Maar waarom heeft iedereen eigenlijk een verschillende soort navel? We leggen je uit hoe dat kan.
Litteken
Net zoals ieder lichaam weer anders is, is dat ook zo bij navels. Dit is ook niet zo gek, want een navel is in principe een litteken en die genezen bij iedereen weer anders. De navel ontstaat natuurlijk al bij de geboorte wanneer de navelstreng wordt afgeknipt. De navelstreng bestaat uit drie bloedvaten. Een van die bloedvaten gaat tijdens de zwangerschap van de moeder naar de baby, en de andere twee bloedvaten gaan van de baby naar de moeder. Het is in eigenlijk dus een verbinding tussen moeder en kind, die ervoor zorgt dat de baby zuurstof en andere voedingstoffen binnenkrijgt. Na het afknippen van de streng droogt het begin van de navelstreng uit en blijft er een korst over.
Genezing
En hoewel het afknippen van de streng bij iedere baby op dezelfde manier gebeurt (op vijf centimeter van de buik), blijft er bij iedereen toch een andere vorm achter. Bij de meeste baby's blijft een holle navel over, maar bij sommigen juist een bolle. Wat daarvan de oorzaak is, is niet helemaal duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met het ontstaan van littekenweefsel bij de genezing. Door het littekenweefsel is er bij de genezing minder speling tussen de buikwand en de huid van de navel. Hierdoor kan de navel naar buiten worden geduwd en dus een bolle vorm krijgen. Het hangt er maar net vanaf hoe sterk het weefsel van de navel en de buikhuid is. Hoe sterker, hoe sneller de navel naar binnentrekt of plat wordt. Een echte wetenschappelijke verklaring voor de vorm van de navel is er dus nog niet.
Lees ook: Koud douchen? Wij geven je 5 hele goede gezondheidsredenen
Bron: Margriet | Beeld: Pexels