Wij zetten 5 tekenen op een rijtje
We weten allemaal dat tandenknarsen niet bepaald goed is voor je tanden. Helaas kunnen sommige mensen er niks aan doen, omdat ze het ’s nachts doen. Misschien knars jij ook wel onbewust met je tanden tijdens de nachtelijke uurtjes. Aan deze vijf signalen kun je herkennen dat je tandenknarst.
1. Hoofdpijn
Als je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn, kan tandenknarsen zomaar eens de reden zijn. Als je tandenknarst zit er de hele nacht druk op je mond en kaken. Hoofdpijn kan natuurlijk allerlei verschillende oorzaken hebben. Wanneer het door tandenknarsen komt, voel je het vaak rond je slapen en richting de oren.
2. Pijn in kaak
Naast hoofdpijn kun je ook wakker worden met pijn in je kaak. Dat is niet zo gek, want je kaak is de hele nacht in beweging geweest. Kaakpijn komt verder niet vaak voor, dus mocht je hier last van hebben… Dan is de kans groot dat je tandenknarst en moeten er alarmbellen gaan rinkelen. De kaakpijn kan een paar minuten tot een paar uur aanhouden.
3. Pijnlijke tanden
Ook je tanden kunnen pijn gaan doen. Wederom is dit een logisch gevolg van knarsen. Dit is misschien nog wel het meest duidelijke teken dat je ’s nachts onbewust tandenknarst. Als je hier last van hebt is het sowieso verstandig om langs de tandarts te gaan. Knarsen of niet, pijnlijke tanden zijn immers nooit fijn.
4. Verschuiving van tanden
Als je elke nacht knarst, kunnen je tanden na verloop van tijd gaan verschuiven. Je kunt slijtage zien bij je tandkroon, waardoor het lijkt of er een stukje is afgebroken. Ook kunnen je tanden daadwerkelijk anders gaan staan, meer naar voren of achteren bijvoorbeeld.
5. Gevoelig voor warm en koud
Zijn je tanden gevoelig voor warm en koud eten en drinken? Ook dit kan een signaal zijn dat je tandenknarst. Door de verschuiving van je tanden worden ze gevoelig voor warm en koud. Dat ligt aan de slijtage van je tanden, zo komt eten en drinken makkelijker bij de zenuwen van je tanden.
Hoe kun je tandenknarsen stoppen?
Herken jij een of meerdere van bovenstaande signalen? Dan wil je waarschijnlijk vooral graag weten hoe je van dat knarsen afkomt. Je kunt direct een bitje gaan dragen in de nacht. Ook is het verstandig om langs de huisarts of tandarts te gaan om je klachten te bespreken en persoonlijk advies te krijgen. Een (kaak)fysiotherapeut kan helpen om je kaak meer te ontspannen.
Lees ook: Dit is blijkbaar het beste tijdstip om je nachtcrème aan te brengen
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels