Wist je dat 10 op de 100 vrouwen endometriose heeft?
Veel mensen ervaren klachten tijdens de menstruatie, maar soms zijn de klachten heel extreem. In dat geval is het mogelijk dat je endometriose hebt: een chronische ziekte dat ontstaat in de vruchtbare fase van je menstruatie. Hoewel het vaker voorkomt dan je denkt, weten we er niet veel over. Daarom zetten we vijf feitjes op een rij.
1. Het komt vaker voor dan je denkt
Misschien is de term je nog onbekend, maar het komt veel vaker voor. Volgens artsen heeft maximaal 10 op de 100 vrouwen endometriose, en komt het voorbij bij vrouwen voor van 20 tot 55 jaar. In sommige gevallen ervaar je zelfs geen klachten.
2. De symptomen kunnen heftig zijn
Naast heftige buikpijn tijdens de menstruatie, zijn er ook nog andere klachten die bij endometriose horen. Claire Bake, oprichter van Fertility Massage, legt uit hoe het zit: “Als endometriose achter de baarmoeder optreedt, kan het ook zorgen voor pijnlijke geslachtsgemeenschap, rectale druk en pijn bij stoelgang.” Ook pijn in je dijen, heupen en rug, en je voortdurend uitgeput voelen, kan optreden.
3. De diagnose is moeilijk vast te stellen
Het probleem is dat veel symptomen van endometriose erg op andere aandoeningen kunnen lijken, zoals het prikkelbaredarmsyndroom of een cyste van de eierstokken. Daarom wordt er aanbevolen om een echografie te doen, al kan het beter gediagnosticeerd worden via een laparoscopie. Dit is een kijkoperatie waarvoor je een plaatselijke verdoving krijgt.
4. De oorzaak is nog niet bekend
Hoe endometriose ontstaat, is nog steeds niet bekend. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je er veel last van hebt. Volgens de NHS is de meest voorkomende theorie dat het baarmoederslijmvlies het lichaam gedurende een bepaalde periode niet goed verlaat en zich verzet in de organen van de bekken, wat hevige pijn veroorzaakt. Dit staat ook bekend als retrogade menstruatie. Het kan ook een erfelijke link hebben.
5. Er is nog steeds geen ‘genezing’
Symptomen kunnen worden behandeld met pijnstillers en hormoonmedicatie, maar endometriose kan willekeurig oplaaien en alles verstoren. Denk aan je relatie en zelfs werk. Omdat je dus niet weet wanneer je het krijgt, wordt het aangeraden om altijd pijnstillers in de buurt te hebben. Ademhalingstechnieken, warmtekussens, hormonale medicatie en zelfs een operatie kunnen ook helpen. Laat je hiervoor adviseren door een arts.
Lees ook: Endometriose, maar toch zwanger raken? Deze tips geven de experts
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels