Het is belangrijk voor je gezondheid om stress onder controle te houden
Denk je aan gezond leven? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan gezond eten en veel bewegen. Nu is dat een belangrijke basis, maar het is ook belangrijk voor je gezondheid om stress onder controle te houden. In je dagelijks leven, maar ook zeker op het werk. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je deze vier ‘fouten’ voorkomt, ben je goed op weg.
Stress-management
Dat stress niet goed is voor je gezondheid hoeven we je vast niet te vertellen. Stress op het werk zal bovendien doorwerken in je dagelijks leven. Je slaapkwaliteit gaat namelijk achteruit, waardoor de kans groot is dat je slechter slaapt. Dat merk je de volgende dag aan je energieniveau – en als je niet genoeg energie hebt, is de kans weer groot dat je ongezond gaat eten. Een stukje stress-management is dus erg belangrijk. Hoe je dat aanpakt? Wij helpen je op weg. Deze vier ‘fouten’ worden door veel mensen gemaakt op de werkvloer. Wanneer je dit voorkomt, zal je stressniveau een stuk lager liggen.
1. Geen planning
Moet jij veel doen, maar is de productiviteit ver te zoeken? Dan is het belangrijk om de focus terug te krijgen. Dit is ontzettend belangrijk om veel te doen op een werkdag. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Shopify-CEO Tobi Lütke gebruikt hiervoor het Principe ‘time hacking‘. Hierbij werk je met tijdsblokken in je agenda, waarin je werkt aan bepaalde prioriteiten. Plan de grote taken in deze tijdsblokken, zodat je snel in een goede flow komt. Kleine taken als mails beantwoorden zijn in deze tijdsblokken niet toegestaan.
2. Uitstelgedrag
Bewaar jij de moeilijkste taken vaak voor het einde van de dag, om ze vervolgens door te schuiven naar de volgende dag? Een typisch gevalletje van uitstelgedrag. Stop hier meteen mee als je stress wilt voorkomen. Uitstellen levert namelijk een hoop stress op, omdat de lastige taak (onnodig lang) in je hoofd blijft zitten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat jouw wilskracht gedurende de dag afneemt. Als je er ’s ochtends geen zin in hebt, is dat ’s middags alleen maar minder. Begin dus met de moeilijkste taken als je nog fris en fruitig bent, dan heb je nog genoeg energie en kun je het meteen afstrepen. Een goed begin van de dag!
3. Geen ochtendroutine
Ziet elke ochtend er bij jou anders uit? Ook dit kan een bron van stress veroorzaken. Wanneer je de ene dag om 6.00 uur naast je bed staat en de dag erna tot 9.00 uur blijft liggen, is dit niet bevorderlijk voor je gezondheid. Tijd om die ochtendroutine eens onder de loep te nemen! Ritme en regelmaat is namelijk goed voor ons lichaam. Wanneer je elke dag op dezelfde tijd opstaat en ontbijt, weet je lichaam op den duur wanneer het tijd is om te gaan werken. Hierdoor ben je veel sneller productief. Wanneer je elke dag op een vast tijdstip op je werk moet verschijnen is die routine waarschijnlijk al grotendeels aanwezig. Werk je veel vanuit huis? Dan is het verstandig om je eigen ochtendroutine in elkaar te zetten voordat je aan de slag gaat.
4. Geen pauze
Heb jij het zo druk dat je je ontbijt achter de laptop eet en de lunchpauze regelmatig overslaat? Af en toe is dit helemaal geen probleem, maar het moet geen gewoonte worden. Rust in je werkdag is ontzettend belangrijk. Als je even pauze houdt, ook al is het een paar minuten, dan geef je jouw brein de kans om weer op adem te komen. De beste tip? Maak tijdens je lunchpauze een (korte) wandeling. Twintig minuten in de buitenlucht kan al veel goeds doen voor je stressniveau. “Wandelen werkt preventief tegen stress, want het is goed voor je immuunsysteem door de hormonen die vrijkomen. Je kunt er allerlei kwalen mee voorkomen, zoals hart- en vaatziekten. Het betaalt zich uiteindelijk terug. Werknemers die meer bewegen zijn minder vaak ziek”, zegt directeur-bestuurder van KWBN Paul Sanders hierover tegen het AD.
Lees ook: Met deze tips wordt het makkelijk om een goede nachtrust te pakken
Bron: Metro | Beeld: Pexels