Zo ga je met deze 11 soorten om
Een rommelende maag, een gammel gevoel: je hebt honger. Je lichaam geeft aan dat het voeding nodig heeft, dus je moet eten, toch? Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Wist je dat er maar liefst 11 soorten honger bestaan? Niet elke vorm wil zeggen dat je ook daadwerkelijk iets moet eten. Soms word je ‘misleid’ door je lichaam. Diëtiste Ayla Steegs-Jansse legt aan Women’s Health uit dat we dagelijks te maken krijgen met verschillende soorten honger. Wij zetten alle 11 voor je op een rijtje.
1. Lichaamshonger
Lichaamshonger is de meest primaire vorm van honger. Bij deze vorm speelt de hypothalamus een belangrijke rol. De hyptothalamus is een klein orgaan in je hersenen dat meet of er nog voldoende van een bepaald hormoon in je bloed aanwezig is. Zo niet, dan geeft hij je lichaam een seintje en wordt het hongerhormoon aangemaakt. Zodra je lichaamshonger krijgt, merk je dat je je minder goed kunt concentreren. Je raakt vermoeider en je kunt hoofdpijn krijgen. Dit zijn signalen die je lichaam afgeeft om je te laten weten dat je energievoorraad op is. Volgens Steegs-Jansse kun je deze tekenen beter niet negeren. Je lichaam heeft nu eenmaal een paar keer per dag een goede maaltijd nodig om te kunnen functioneren.
2. Concentratiehonger
Niet alleen lichamelijke beweging kost energie, maar ook focus en concentratie putten je energievoorraad uit. Je hersenen gebruiken maar liefst 20 procent van je dagelijkse energiebehoefte. Zodra je concentratiehonger krijgt, weet je dus dat je hersenen te weinig energie hebben om nog goed te kunnen functioneren. Je brein voorzien van voldoende energie is een must! Volgens Steegs-Jansse kan kauwgom helpen als je je moeilijk kunt concentreren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kauwen goed is voor je cognitieve functies.
3. Geen honger
Je kunt je het misschien niet voorstellen, maar geen honger hebben is een probleem dat vaker voorkomt dan je denkt. Er zijn namelijk mensen die geen hongerprikkel ervaren. Of ze weten niet hoe dit zou moeten voelen. Dat kan gewenning zijn, maar het kan ook de oorzaak zijn van bepaalde medicatie die invloed uitoefent op de eetlust. Zodra deze mensen geen hongergevoel ervaren, eten ze omdat de klok dit hen vertelt. Het seintje dat aangeeft dat je verzadigd bent, is dan ook uitgeschakeld, waardoor het moeilijker is om te stoppen met eten. Geen honger kan dus leiden tot ondergewicht én overgewicht. Steegs-Jansse adviseert: “Om je hongerprikkel wel te ervaren, is het handig om eens te gaan experimenteren met je tijdstippen. Stel je ontbijt bijvoorbeeld eens uit en kijk dan of je misschien wel honger krijgt. Zodra je dit hongergevoel wel krijgt, kun je de cirkel doorbreken door naar dat gevoel te gaan luisteren.”
4. Constante honger
Heb je steeds een onstilbare honger die maar niet weg lijkt te gaan? We can relate. De oorzaak van constante honger ligt vaak bij eenzijdige voeding. Snelle koolhydraten in combinatie met weinig eiwitten en vezels, zorgen ervoor dat er te veel insuline in het bloed komt. Hierdoor ontstaat de behoefte om te eten, terwijl je eigenlijk helemaal nog geen ‘echte’ honger hebt. Volgens Steegs-Jansse ervaar je langer een verzadigd gevoel als je je lichaam voedt met de juiste voedingsstoffen, zoals vezels en eiwitten.
Meer soorten honger vind je op de volgende pagina.
Pagina 1/2