Het kan aan een van deze redenen liggen
Afvallen klinkt zo simpel, alleen is in de praktijk niets minder waar. Genoeg bewegen en letten op wat je eet is niet altijd genoeg om een paar kilo’s kwijt te raken. Ondanks dat je op je calorie-inname let, genoeg drinkt en ook die acht uurtjes per nacht krijgt, kun je toch aankomen. Dit zijn de meest voorkomende redenen waardoor je opeens kan zijn aangekomen.
Herken jij je in een van deze redenen?
1. Je drinkt te weinig
Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam vocht vasthouden als reserve. Hierdoor kun je best wat zwaarder zijn dan normaal. Vergeet dus niet om genoeg water te drinken! Bovendien kun je het afvallen bevorderen als je voor het avondeten twee glazen water drinkt, zo beweert dit onderzoek.
2. Depressie
Als je kampt met een depressie en daarvoor medicatie krijgt, kun je ook aankomen. “Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je plots hunkert naar eten – vooral naar koolhydraten. Bovendien kunnen de medicijnen er ook voor zorgen dat je meer trek hebt dan normaal. Ook kunnen de medicijnen je spijsvertering vertragen”, verklaart Alissa Rumsey, diëtist en woordvoerder van The Academy of Nutrition and Dietetics, aan Your Tango.
3. Hoge intensiteit intervaltrainingen
Je in het zweet werken tijdens een les CrossFit of meedoen aan een hoge intensiteit intervaltraining – in de volksmond ook wel hiit genoemd – zijn goede manieren om calorieën te verbranden. Het blijkt echter dat mensen die deze trainingen doen, een grotere eetlust krijgen. Velen die deze lessen regelmatig volgen, eten daardoor meer calorieën dan ze op een dag nodig hebben.
4. Winkelgewoontes
Zijn zoete lekkernijen jouw achilleshiel? Reken je boodschappen in de supermarkt dan af bij een zelfscankassa, mits jouw supermarkt die heeft uiteraard. Uit diverse studies blijkt dat mensen geneigd zijn toch nog die ene Snickers op de kassaband te leggen tijdens het afrekenen. Een impuls die velen niet hebben als ze zelf hun producten scannen. Dit komt simpelweg doordat er bij de zelfscankassa’s geen of veel minder verleiding op de loer ligt. Bovendien krijg je meteen een work-out als je zelf je producten scant. Win-win als je het ons vraagt!
Lees verder op de volgende pagina.
Pagina 1/2
5. Je gebruikt een supermarktkarretje
Door de supermarkt struinen met een karretje is niet verkeerd. Alleen wordt het je wel makkelijker gemaakt om nog even een extra zak chips mee te nemen. “Een mandje pakken in plaats van een karretje kan een groot verschil maken. Je houdt je dan vaak beter aan je boodschappenlijstje en neemt geen items mee die je niet nodig hebt. Bovendien reken je sneller je producten af als je dat zware mandje moet meezeulen dan wanneer je met een karretje door de supermarkt loopt", verklaart Rumsey.
6. Stress op het werk
Bijna iedereen ervaart weleens stress op het werk. Stress kan er niet alleen voor zorgen dat je je ziek voelt; je kunt er ook door aankomen. “Het hormoon cortisol komt vrij in ons lichaam als we veel stress ervaren. Hierdoor worden triglyceriden verplaatst naar de viscerale vetten, waardoor de opslag van buikvet toeneemt”, verklaart Rumsey. Triglyceriden zijn vetten in etenswaren. Helaas is dat nog niet alles. “Als je cortisolwaarde te hoog is, veroorzaakt dat een toename van je bloedsuikergehalte. Hierdoor heb je het gevoel dat je constant honger hebt en wil je meer eten.” Probeer dus voor zowel je geest als je lichaam snel te ontstressen.
7. Zout
De voordelen van veel bewegen en drinken worden tenietgedaan als je dagelijks te veel zout binnenkrijgt. Iedereen heeft zout nodig, maar – omdat het over het eten toch wel erg lekker is – eten velen er te veel van. Als je te veel zout consumeert, houd je water vast in je darmen. Dit belemmert niet alleen je spijsvertering, je kunt je er ook opgeblazen door voelen en je bent zwaarder van het vocht dat je vasthoudt. Te veel zout is bovendien erg slecht voor je nieren. Let er dus op dat je niet te veel zout binnenkrijgt.
8. Je eet te weinig proteïne
Eet je niet te veel, maar kom je toch aan? Kijk dan eens naar wat je precies eet. Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt kun je ook sneller aankomen. “Als je niet genoeg eiwitten consumeert om je spieren en cellen gezond te houden, breekt je lichaam spiermassa af om toegang te krijgen tot de voedingsmiddelen die het nodig heeft”, verklaart de diëtist. En dat is nou net waar de schoen wringt. “Minder spiermassa betekent een langzamere stofwisseling, waardoor je na verloop van tijd kunt aankomen.”
9. Je kiest altijd de magere variant
Kies niet altijd voor de magere opties. Als je altijd de light-versies van producten neemt, kun je ook aankomen. De suikervervangers – en andere toegevoegde stoffen – in lightproducten kunnen je een gevoel geven dat je niet verzadigd bent en daardoor kun je weer meer gaan eten. Neem dus af en toe gewoon de volle variant van een product.
10. Leeftijd
De uitspraak: ‘je bent zo oud als je je voelt’, geldt helaas niet als het aankomt om je calorie-inname. Zodra je de dertig bent gepasseerd, begint je metabolisme al een beetje langzamer te werken. Je kunt dus niet meer zomaar een zak chips wegwerken!
Pagina 2/2
Lees ook: Waarom je eens de omgekeerde plank moet doen in de sportschool
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: QZ, Your Tango, Hartstichting | Beeld: Pexels