Wist jij al van deze risico’s van een zwangerschap?
Zwanger zijn hoeft niet te betekenen dat je altijd op een wolkje zit. In een periode waar veel aan je lichaam verandert en hormonen door je lichaam gieren, is het mogelijk dat je niet zo lekker in je vel zit. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je een grotere kant hebt om angstig of depressief te worden tijdens een zwangerschap. Maak je je dus zorgen om iemand die zwanger is? Hier moet je op letten.
1. Ander gedrag tijdens de zwangerschap
Is iemand ineens een heel ander persoon geworden sinds diegene zwanger is, dan kan het geen kwaad om haar goed in de gaten te houden. Vertoont diegene ineens geen motivatie, kunnen ze zich niet concentreren of gefocust blijven, dan is dat een potentiële rode vlag.
2. Let op prikkelbaarheid en snelle gedachtes
Hormonen die door je lichaam gieren alsof het een achtbaan is, kunnen zorgen voor prikkelbaarheid. Maar een kort lontje hebben of kribbig zijn kan ook het begin zijn van een angststoornis. Door bijvoorbeeld angst voor de bevalling of angst voor de opvoeding. Let daarom goed op of iemand die zwanger is aangeeft bang te zijn of moeite te hebben met slapen. Misschien ligt diegene ’s nachts wel wakker met allerlei zorgen.
3. Kan geen besluiten maken
Wispelturigheid gaat hand in hand samen met snelle gedachtes en kan een begin zijn van een angststoornis. Als (beginnende) ouder heb je de druk op je schouders dat bepaalde keuzes van groot impact kunnen zijn op het leven van je kind. Hierdoor is wispelturigheid niet meteen een opvallend symptoom. Wanneer je merkt dat iemand die zwanger is hier steeds meer last van heeft, en dat zelfs ‘makkelijke’ keuzes een moeilijke opgave zijn, kun je het beste het gesprek met hen aangaan.
4. Voelt zich down
Hormonen kunnen bepalend zijn voor je emotie en is het mogelijk om je tijdens je zwangerschap down te voelen. Dit is heel normaal. Maar er zit een groot verschil tussen je af en toe down voelen, of altijd. Wanneer je merkt dat een zwanger persoon vaker neerslachtig is dan normaal, dan kun je het beste op tijd aan de bel trekken.
Handige tips om iemand die zwanger is te helpen
Wanneer je merkt dat iemand die zwanger is angstig of depressief lijkt, dan is het ook fijn om te weten hoe je hen kunt helpen. Er heerst namelijk nog steeds een taboe over klagen over je mentale gesteldheid, en al helemaal tijdens de zwangerschap. Gelukkig kun je het diegene makkelijker maken om het gesprek aan te gaan. Dat doe je met onderstaande tips!
1. Praat erover
Het kan iemand enorm helpen om erover te praten zonder schaamte. Aangezien een zwangerschap een bijzonder moment is, denken veel zwangere mensen dat het niet is toegestaan om te ‘klagen’ over pijnlijke momenten of misselijkheid. Wanneer iemand kampt met angst of depressieve gedachten, wordt dit dus ook niet snel gedeeld. Probeer daarom met regelmaat te vragen hoe het gaat. Ook het aangeven dat je je zorgen maakt, kan een goede ijsbreker zijn om het gesprek te starten.
2. Accepteer hun gevoelens
Het kan eng zijn om je zorgen te delen met iemand die continu een mening heeft klaarstaan. Probeer daarom je eigen mening niet te geven, maar luister vooral naar wat iemand te zeggen heeft. Misschien wil iemand graag iets delen, maar durven ze dat niet omdat ze bang zijn voor een reactie. En vooral in de eerste en derde stadia van je zwangerschap, waarbij de hormonen door je lichaam gieren, is het nodig om gevoelens te accepteren.
3. Bied je hulp aan tijdens en na de zwangerschap
Weten dat je een hulpende hand hebt, kan een enorme last van je schouder zijn. Maak daarom kenbaar dat je haar kunt en wilt helpen. Voor iemand klaarstaan tijdens en na de zwangerschap zorgt vaak voor veel rust. Laat dus weten dat diegene altijd aan de bel mag trekken. Hulp heeft bovendien vele vormen. Of je nu af en toe oppast, of lekker helpt bij het ontspannen door samen te wandelen of juist een luisterend oor biedt. Laat de ander je vertellen wat diegene nodig heeft.
Ook interessant: Maxime Meiland en Leroy over zwangerschap: ‘We zijn dolgelukkig’
Bron: Huffpost, Tommy’s | Beeld: Unsplash, Anastasiia Chepinska