3. Emoties
Lukt het niet om je kind af te leiden van zijn of haar emoties door een spelletje te doen, dan is er vaak meer aan de hand. Je kind kampt met ‘grote’ emoties die hij niet kan uitdrukken. Hierdoor worden alle emoties opgekropt en komt het eruit in een huilbui of boosheid. Zie je dat je kind boos begint te worden en misschien zelfs begint te slaan, pak hem of haar dan vast en kijk recht in zijn ogen. Zeg iets in de trant van “Ik zie dat je boos bent. Vertel me wat er aan de hand is met woorden, niet door te slaan. Slaan doet zeer.” De kans is groot dat de woede nu op jou gericht wordt, maar blijf rustig en begripvol. Door een luisterend oor aan te bieden slaat de woede snel om in tranen en komt de echte emotie naar boven.
4. Regels
Natuurlijk moeten er wel grenzen zijn in je huishouden. Spreek je kinderen daarom streng toe als ze iets stouts doen. Gooien ze bijvoorbeeld met eten? Negeer dit niet, maar zeg streng dat er niet met eten gegooid wordt. Zeg tegen je kind dat als ze vol zitten dat ze dat moeten zeggen en niet met hun eten moeten gooien. Geef ze daarna een bal of een knuffel om mee te gooien.
5. Blijf rustig
Reageer niet op woedeaanvallen met je eigen woede. Dit werkt averechts. Blijf dus altijd rustig en begripvol, zodat je kinderen ook leren om hun emoties in toom te houden. Ga dit stappenplan na (contact, spelen, emoties, regels, rustig blijven) en je zult zien dat je kinderen minder woedeaanvallen krijgen en er sneller weer bovenop zijn.
Pagina 2/2
Lees ook: Psychologen waarschuwen: déze dingen mag je nooit tegen je kind zeggen!
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Aha! Parenting | Beeld: Pexels