5. “Het lijkt alsof je moeite hebt om de woorden te vinden om uit te leggen wat je voelt. Is er een andere manier waarop je me kunt laten zien wat er aan de hand is?”
Wanneer je kind zijn of haar gevoelens nog niet helemaal onder woorden kan brengen, zijn er andere manieren om hem of haar beter te begrijpen. Zo kan je kind bijvoorbeeld iets tekenen of kleuren gebruiken die weergeven hoe hij of zij zich voelt.
6. “Ik ben je moeder/vader, maar ik leef niet in je lichaam. Hoe voelt het? Hoe voelen je hersenen?”
Deze zin kan je kind helpen om de verbinding tussen lichaam en geest te leren. Het kan jou als ouder ook helpen om het gedrag van je kind los te zien van zijn of haar gevoelens. Ze doen niet slecht, maar ze proberen te communiceren over wat slecht voelt. “Als je kind met zijn vuist op tafel slaat, heb je de drang om hem te corrigeren, maar je weet dat dat het probleem niet echt zal oplossen”, zegt kinderpsycholoog Tamar Chansky. “In plaats van te disciplineren, kun je beter zeggen: ‘Je lichaam zegt iets met die vuisten, wat zegt het? Kun je het je lichaam vragen?'”
7. “Welke kleur heb je nu?”
Het toewijzen van gevoelens aan kleuren wordt gedaan in tekenfilms (denk bijvoorbeeld aan Inside Out), marketing en ook als een algemene therapeutische strategie voor kinderen. “Groen kan kalm zijn en klaar om te leren, geel betekent dat je de controle begint te verliezen, rood betekent dat je de controle verliest en blauw zou moe zijn of weinig energie hebben”, legt psychotherapeut Amy Rollo uit. “Geen enkele zone wordt bestempeld als goed of slecht, maar als verwacht of onverwacht.” Je kunt ook zelf met je kinderen een kleurensysteem ontwikkelen door kleuren toe te kennen aan emoties zoals verdriet, opwinding, angst, woede en schaamte.
Vraag vervolgens aan je kinderen waar ze die kleuren of emoties in hun lichaam voelen. Angst kan bijvoorbeeld in de maag verschijnen en geluk kan worden uitgedrukt door hoe snel je hart klopt. “Kinderen beginnen de verbinding tussen lichaam en geest te maken en leren de juiste coping-vaardigheden”, zegt Rollo.
8. “Laten we even diep ademhalen. Kijk in de spiegel, veeg je tranen weg en trek je kleren recht.”
“Ik weet dat ik, zelfs als volwassene, soms een moment alleen nodig heb om mezelf bij elkaar te rapen”, zegt moeder Samareua Pope. “Ik wil mijn dochter aanmoedigen om onverschrokken te zijn en de dingen direct onder ogen te zien, daarom implementeer ik het in de spiegel kijken-gedeelte van deze zin. Dit werkt het beste, want negen van de tien keer komt ze terug met een droog gezicht en een enthousiaste houding om te verwerken wat er net is gebeurd.”
Diep ademhalen is een coping-mechanisme dat in alle leeftijdsgroepen werkt: diep inademen en lang uitademen helpt om geaard te worden. Een leuke manier om uw kind te leren hoe dit moet, is door te zeggen: “Ruik aan de bloemen, blaas de kaarsen uit.”
9. “Ik ga vissen… vertel me of ik iets heb gevangen!”
“Als je een kind hebt dat terughoudend is om iets over gevoelens te zeggen, kun je zeggen: ‘Ik ga vissen. Ik ga iets noemen dat iemand nu misschien voelt, en je vertelt me of ik iets heb gevangen’”, zegt kinderpsycholoog Tamar Chansky. “De ouder kan het werpen van een vislijn nabootsen en een gevoel geven (bijvoorbeeld: ik ben boos, omdat ik X niet kan doen’) en dan zeggen: ‘Heb ik iets gevangen?’ Als dat niet het geval is, probeer dan een ander gevoel”, zegt ze.
“Uiteindelijk ‘vangen’ ouders het juiste gevoel van hun kind,” zegt Chansky, “of soms helpt het gesprek alleen al om erachter te komen wat ze nodig hebben. Ze waarderen op zijn minst je inspanningen om hun gevoelens en gevoelens te waarderen.”
Kortom:
Natuurlijk werken bovenstaande negen zinnen niet altijd en op elk moment, maar ze kunnen allemaal deel uitmaken van een doorlopend gesprek tussen jou en je kinderen. Houd in je achterhoofd dat je je kinderen de ruimte geeft om zelf antwoorden en oplossingen te bieden. Op deze manier zullen ze zelf leren hoe ze hun gevoelens en emoties kunnen uiten, zelfs de moeilijke.
Pagina 2/2
Lees ook: 10 dingen die meisjes niet wordt geleerd, maar die ze wel zouden moeten weten
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Motherly | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema