En jij zou deze voedingsmiddelen ook niet moeten eten!
Door slimme marketingtrucjes en aanbevelingen van bekende Instagrammers worden bepaalde voedingsmiddelen een hype. Zo hebben we het chiazaad, de quinoa en de avocado de revue al gepasseerd. Helaas zijn niet alle ‘superfoods’ even gezond. Deze zogenaamde gezonde voedingsmiddelen zouden voedingsdeskundigen nooit eten.
En ze zouden het jou ook nooit aanbevelen.
1. Detox sapkuren
Sommige mensen doen één keer in de zoveel tijd aan een sapkuur om zo hun lichaam te detoxen en gifstoffen kwijt te raken. Volgens voedingsdeskundigen is een dergelijke detoxkuur klinklare onzin; ten eerste is er geen fysiologisch fenomeen als een detox en ten tweede zitten de sapjes door het fruit vaak vol met suikers terwijl de vezels missen.
2. Light pindakaas
Light pindakaas staat ook niet op het lijstje van de voedingsdeskundige. Pindakaas bevat van nature veel vet en om dit ‘light’ te maken moet er vet uit het product worden gehaald. Net als met andere light producten moet daarvoor wel wat in de plaats komen en vaak wordt suiker toegevoegd om de smaak te behouden. Ga dus liever voor de natuurlijke producten.
3. Proteïnepoeder
Je kunt geen Instagramkanaal van een bekende fitgirl openen of je struikelt over de aanprijzingen voor eiwitpoeders. De grootste onzin, aldus diëtisten. We eten allemaal genoeg proteïne binnen en zelfs de meest fanatieke sporters hoeven hun eiwitinname niet per se te verhogen. Ook wordt er aan eiwitpoeder vaak een zoet smaakje toegevoegd en dus suikers of zoetstoffen.
4. Cruesli met ‘natuurlijke’ suikers
Klinkt hartstikke leuk natuurlijk, die cruesli met agavesiroop of honing. Klinkt veel gezonder dan cruesli met suiker. Agavesiroop en honing zijn echter ook gewoon vormen van suiker, dus laat je niet verleiden tot deze zogenaamde gezonde keuzes. Kies liever voor muesli of havermout zonder suiker en voeg naar smaak zelf een beetje honing of bijvoorbeeld zoet fruit toe.
5. Glutenvrije producten
Veel mensen eten tegenwoordig glutenvrije producten omdat ze denken intolerant of gevoelig hiervoor te zijn. In plaats daarvan eten velen glutenvrije producten en denken ze dat deze gezonder zijn. De glutenvrije producten bevatten echter vaak meer calorieën dan de originele variant.
6. Vetvrije crackers
Wanneer we ergens het label ‘vetvrij’ op zien staan zijn we van mening dat we er meer van kunnen eten. Ondertussen onderschatten we het aantal calorieën dat we naar binnen werken. Dit terwijl bij ‘gewone’ producten dit niet hebben en hierbij onze porties wel onder controle.
7. Vezelrijke repen
Vezelrijke repen met een gezond imago zoals mueslirepen zijn eigenlijk verwaarloosde koekjes met een hoge caloriewaarde. Vaak zitten er heel veel zoetstoffen in de repen. Deze kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken. Kies liever voor natuurlijke producten waar echt veel vezels in zitten zoals rijst, volkoren granen en bonen.
8. Suikervrije saladedressings
9. Light frisdrank
10. Smoothies
11. Groentechips
12. Yoghurt met een fruitsmaakje
Lees ook: Wil je afvallen? Eet dan ’s avonds koolhydraten
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!
Bron: Elle | Beeld: Pixabay