Prachtig: Chinese man vindt moeder terug dankzij jeugdherinnering

jeugdherinnering

Een sneu verhaal met gelukkig een mooi einde

Helaas gebeurt het in China vaker dan je denkt: kinderen worden ontvoerd en aan een nieuw gezin verkocht. Het overkwam ook Li Jingwei. Toch heeft hij na een jarenlange zoektocht zijn biologische moeder teruggevonden, en wel op een bijzondere manier. Een tekening van een jeugdherinnering heeft namelijk het verschil gemaakt.

Ontvoerd

Li Jingwei werd 37 jaar geleden geboren in de provincie Yunnan. Hij was 4 jaar oud toen een buurman hem met wat speelgoed uit zijn vertrouwde omgeving weglokte. De buurman verkocht Li in de provincie Honan, zo’n 2000 kilometer verderop, aan een nieuw gezin. Li vergat zijn biologische ouders niet en zou altijd naar hen blijven zoeken. Hij probeerde zich continu te blijven herinneren hoe zijn ouders en hun huis eruitzagen.

Film en tekening

Li’s pogingen waren niet erg succesvol. Tot de film Shi gu (Lost and Love) uitkwam en hij zich daarin herkende. Die film vertelt het verhaal van een vader die 24 jaar lang naar zijn ontvoerde kind heeft gezocht. Hij versleet twee motoren en legde ruim 500.000 kilometer af, en dat was niet voor niets: uiteindelijk vond hij zijn zoon terug. Het verhaal werd erg bekend in China en inspireerde Li om zijn eigen zoektocht voort te zetten. Hij hoopte meer succes te hebben door het internet bij zijn zoektocht te betrekken.

Aan het dorp waarin hij tot zijn vierde woonde, had hij nog een aantal herinneringen. Die heeft hij uitgewerkt in een tekening, waarna hij de tekening op social media heeft verspreid. In een bijbehorend filmpje vermeldde hij dat hij op zoek was naar zijn thuis. De tekening liet een bamboebos, een meer en een school zien. Hieronder zie je er een afbeelding van.

Match

Li’s filmpje werd duizenden keren gedeeld. Uiteindelijk kwam het terecht bij politieagenten die het dorp wisten te vinden. Zij vonden daar ook een vrouw die al dertig jaar haar kind kwijt was en voerden een DNA-test uit. Haar DNA en dat van Li bleken een match te zijn. Helaas is Li’s vader al overleden, maar hij werd wel herenigd met zijn moeder. Na al die jaren.

Helaas komt het ontvoeren van kinderen in China nog altijd vaak voor. Vooral jongens zijn het doelwit, omdat zoons als erg belangrijk worden gezien. De jongens worden vaak verkocht aan andere families. Het gaat naar schatting om zo’n 20.000 kinderen per jaar. Het is een schrale troost dat sommigen, zoals Li, hun biologische ouders na jaren terugvinden. Hopelijk kunnen ze veel gemiste herinneringen inhalen.

Lees ook: Bijzonder levensverhaal van 101-jarige gevluchte vrouw uit Nederland gaat viral

Bron: Metronieuws | Beeld: Unsplash, Hanson Lu