Onderzoekers: ‘Preventieve borstamputatie blijkt niet noodzakelijk’

borstamputatie

Het Erasmus MC in Rotterdam deed onderzoek naar een bepaald borstkankergen

Er werd lange tijd gedacht dat de dragers van het specifieke en beruchte borstkankergen BRCA2 beide borsten weg zouden moeten halen. Dit zou de overlevingskans vergroten, waardoor borstamputatie in deze situaties de enige keuze was. Het Erasmus MC in Rotterdam ontdekten onlangs echter dat deze constatering niet klopt. Het verwijderen van de borsten zou niet de eerste stap hoeven zijn. 

Het betreft de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2.

Borstamputatie

Wanneer je één van de twee erfelijke genfouten BRCA1 of BRCA2 bij je draagt, is het niet de vraag óf er borstkanker wordt geconstateerd, maar wanneer. De kans op ziekte bij de dragers van dit gen is 60 tot 80 procent. Er werd lange tijd gedacht dat de dragers van deze genfouten de grootste overlevingskans zouden hebben, wanneer beide borsten weggehaald werden. Dit moest gebeuren vóórdat de gendragers ziek werden.

Borsten behouden

Onderzoekers aan het Erasmus MC in Rotterdam ontdekten echter dat deze manier niet juist is. De overlevingskansen van de BRAC2-dragers zijn vrijwel even groot wanneer de borsten behouden worden. De dragers van dit gen moeten zich wel elk half jaar laten controleren. Wordt er tijdens de controle toch een opmerkelijk knobbeltje gevonden? Dan is het tegenwoordig voor vrouwen ook mogelijk om te kiezen voor een borstbesparende operatie, in plaats van een volledige borstamputatie.

Heftig nieuws

Het nieuws werd onlangs door het Erasmus MC naar buiten gebracht en zal door vrouwen op een verschillende manier worden ontvangen. Voor toekomstige patiënten is dit ontzettend goed nieuws. Echter, voor vrouwen die hun borsten in het verleden preventief lieten verwijderen, is dit een zeer heftige boodschap.

Lees ook: Deze onverwachte veranderingen kunnen het gevolg zijn van de overgang

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Unsplash