Gelukkig is het makkelijk op te lossen
We hebben allemaal wel eens voor de onaangename verrassing gestaan van ijsvorming in de koelkast. Dit kan de effectiviteit van het apparaat verminderen, wat leidt tot vochtvorming en zelfs het weggooien van voedsel. Om ijs in je koelkast te voorkomen, hebben we de meest voorkomende oorzaken en de beste oplossingen voor je uitgezocht.
Vocht
Wanneer warme lucht de koelkast binnenkomt (bijvoorbeeld wanneer de deur open is), kan het vocht in die lucht condenseren op koude oppervlakken. Dit kan leiden tot de vorming van kleine ijsdeeltjes of schimmels. Bovendien komt er van (gedeeltelijk) bevroren voedsel in de dat niet goed verpakt is vocht vrij, dat opnieuw kan bevriezen.
Houd er rekening mee dat je de koelkast niet te vol inpakt. Er moet lucht vrij kunnen circuleren om de temperatuur gelijkmatig te behouden. Daarnaast is het belangrijk om voedsel goed af te dekken, zodat er geen extra vochtvorming plaatsvindt.
Koelkast
Daarnaast kan het ook aan defecten van het apparaat zelf liggen, zoals een kapotte thermostaat of verstopping. Als de thermostaat niet goed werkt, kan de temperatuur in de koelkast te laag zijn. Hierdoor kan het vocht in de lucht bevriezen en ontstaat er ijs.
Als de afvoer van het apparaat verstopt is, kan overtollig water zich ophopen en bevriezen, wat ook leidt tot ijsvorming.
Oudere koelkasten zijn vaak gevoeliger voor ijsvorming, omdat ze vaak geen automatische ontdooiing hebben. Hierdoor kan er zich een aanzienlijke laag ijs ophopen.
Temperatuur
Ook het weer heeft invloed op het functioneren van je koelkast. Tijdens warme dagen kan er meer vocht in de koelkast ontstaan, wat het risico op ijsvorming vergroot. Daarnaast kan frequent of langdurig de deur openhouden zorgen voor meer warme lucht, wat leidt tot extra condensvorming en uiteindelijk ijs.
De ideale temperatuur voor je koelkast ligt tussen de 3 en 5 graden. Goed om te weten!
Lees ook: Goeie vraag: wel of niet olie gebruiken in de airfryer?
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Beeld: Adobe Stock