Oeps, ik heb onveilige seks gehad: wat kan ik doen?

onveilige seks

Wij hebben het antwoord

Heb je seks gehad zonder anticonceptie, is het condoom gescheurd of ben je de pil vergeten in te nemen? Dan is er een kans dat je zwanger wordt. Ook kan seks zonder condoom ervoor zorgen dat je een soa oploopt. Het is na onveilige seks daarom super belangrijk om snel stappen te ondernemen. Wat kan je doen? Dat leggen we in dit artikel uit. 

standaard

De kans verkleinen dat je zwanger wordt 

Je kunt zwanger worden als je seks hebt gehad zonder voorbehoedsmiddel of met een voorbehoedsmiddel dat niet goed werkt. Zo kan een anticonceptiepil bijvoorbeeld minder betrouwbaar zijn wanneer je last hebt van (waterdunne) diarree. Ook als je antibiotica slikt of overgeeft binnen 4 uur na het slikken van de pil, kan dit het geval zijn. Wil je niet zwanger worden? Dan kan het in deze gevallen verstandig zijn om met een condoom te vrijen. 

Heb je dit niet gedaan of heb je überhaupt geen anticonceptie gebruikt? Dan kun je, als je (nog) geen kinderwens hebt, binnen vijf dagen eventueel de volgende dingen doen: 

  • Een morning-afterpil slikken: dit stelt je eisprong uit. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek zonder recept. Doe dit zo snel mogelijk: dan is de kans op zwangerschap het kleinst. 
  • Een koperspiraal laten plaatsen bij de huisarts, dit wordt in dit geval ook wel een morning-afterspiraaltje genoemd. Dit verkleint de kans dat een eventueel bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. De spiraal kan lange tijd blijven zitten, waardoor je na het plaatsen jarenlang beschermd bent tegen zwangerschap. 

Heb je langer dan vijf dagen geleden onbeschermde seks gehad? Dan moet je afwachten tot een eventuele bevruchting heeft plaatsgevonden en je dus misschien wel zwanger bent. Je kunt de zwangerschap nu niet meer voorkomen met een morning-afterpil of koperspiraal. Word je niet ongesteld op het moment dat dit wel zou moeten? Dan kan je een zwangerschapstest doen om te zien of je daadwerkelijk zwanger bent. 

Testen op een soa 

Heb je zonder een condoom seks gehad met iemand waarvan je niet zeker weet of diegene soa-vrij is? Dan kan het verstandig zijn om je te laten testen. Soa’s gaan nooit vanzelf over: belangrijk dus dat je er op tijd bij bent om de kans op complicaties te verminderen.  

Test niet pas zodra je klachten krijgt: sommige soa’s, zoals chlamydia, kunnen soms namelijk helemaal geen klachten geven. Als je daar te lang mee door blijft lopen, is er een kans dat je uiteindelijk onvruchtbaar wordt. Hierom kan het belangrijk zijn om je ook zonder klachten te laten testen na onveilige seks. 

Je kunt je laten testen bij de (huis)arts of GGD. Dit geeft het meest betrouwbare resultaat. Ook bestaan er tegenwoordig zelftesten voor bepaalde soorten soa’s, die je thuis kan doen. Let wel op: zelftesten zijn vaak bedoeld om één soort soa op te sporen. Als de test aangeeft dat je deze soa niet hebt, kan het dus alsnog zijn dat je wel een ander onder de leden hebt. Een zelftest kan bijvoorbeeld handig zijn als jouw sekspartner aangeeft een bepaalde soort soa te hebben en jij wil testen of deze is overgedragen tijdens jullie intieme momentje. 

Het kan voorkomen dat de soa test negatief is, maar je later toch klachten krijgt, zoals jeuk, extra afscheiding, bloed of een branderig gevoel. Sommige virussen of bacteriën steken pas later de kop op, waardoor het leek dat je geen soa had, maar dit toch wél hebt. Laat je daarom bij klachten (nogmaals) testen door de (huis)arts of GGD.  

Een soa behandelen 

Als blijkt dat je een soa hebt, krijg je medicijnen van de arts die de soa verhelpen of de klachten verminderen. Gelukkig zijn veel voorkomende soa’s als chlamydia en gonorroe makkelijk te genezen, bijvoorbeeld met een antibioticumkuur. Welk medicijn je krijgt, hangt af van je situatie. 

Sommige soa’s zijn echter moeilijker of helemaal niet te genezen. Voor hiv en herpes bestaat bijvoorbeeld (nog) geen geneesmiddel dat het volledig geneest. Wel zijn er behandelingen die klachten beter behandelbaar kunnen maken. Bij hiv kan medicatie er zelfs zorgen voor dat het virus niet meer overgedragen kan worden bij onveilige seks. 

Tips voor de volgende keer 

Heb je onveilige seks gehad en wil je niet zwanger worden? Dan is er niet meteen reden tot paniek: als je er op tijd bij bent, kan je de kans dat de bevruchting plaatsvindt of de bevruchte eicel zich innestelt verminderen. Hierdoor is de kans kleiner dat je zwanger wordt. Door in het vervolg anticonceptie te gebruiken volgens de gebruiksinstructies, loop je minder risico om zwanger te worden. 

Is tijdens de seks het condoom gescheurd? Stop dan gelijk met vrijen en doe een nieuwe om. Jullie zijn dan weer ready to go! 

Als je zonder condoom seks hebt gehad met iemand waarvan je niet weet of die soa-vrij is, kan het verstandig zijn om je te laten testen. Veel soa’s zijn goed behandelbaar als je er op tijd bij bent. We snappen dat het gebruik van een condoom misschien vervelend kan zijn, maar als je vrijt met iemand die niet je vaste partner is, kan dit wel het risico op een nare soa verkleinen. Volgende keer toch maar eentje meenemen? 

Heb je voor langere tijd één sekspartner? Om er zeker van te zijn dat geen van beide een soa heeft kan je je beide laten testen, zodat jullie bij een negatief resultaat eventueel niet meer een condoom hoeven te gebruiken om de kans op besmetting te verkleinen. Let natuurlijk hierbij wel op dat je een ander voorbehoedsmiddel gebruikt als je geen kinderwens hebt. 

 

Beeld: Unsplash