‘Ze bestelde expres de allerduurste dingen’
Floris* heeft vier van zijn beste vrienden uitgenodigd om mee uit eten te gaan om te vieren dat hij een promotie heeft gekregen. Floris wilde eigenlijk trakteren op het etentje tot hij merkte dat een vriendin van hem de duurste dingen van de menukaart bestelde. Floris vindt dit ontzettend asociaal en vraagt zich op Reddit af of hij goed gehandeld heeft.
Promotie
“Ik heb een promotie gekregen op mijn werk en het leek mij leuk om dat te vieren met mijn beste vrienden”, begint Floris zijn verhaal. “Er is een nieuw restaurant geopend in ons dorp dus daar wilde ik graag eten. Omdat ik mijn vrienden uitnodig, wilde ik ook de rekening betalen. Dat vind ik wel zo netjes. Maar toen de avond vorderde, viel mij toch iets geks op wat me niet helemaal lekker zat.”
Duur
“Als je wordt uitgenodigd om mee uit eten te gaan dan geldt er toch de ongeschreven regel dat je dan niet de dure dingen van de menukaart besteld? Althans, zo ben ik in ieder geval opgevoed. Een vriendin van mij, Olivia, dacht hier blijkbaar anders over. Waar de rest allemaal een pasta bestelde, koos zij voor het duurste gerecht op de kaart en waar wij allemaal een wijntje dronken, bestelde zij uitbundige cocktails. Het leek wel alsof ze expres de prijs omhoog probeerde te drijven nu ze wist dat ze niet zelf hoefde te betalen. Ik vond het zo asociaal.”
Oplossen
“De helft van het totale bedrag op de rekening was van het eten van Olivia. In totaal heeft ze voor 120 euro gegeten en gedronken. De rest allemaal 50 euro. Het zat me gewoon echt niet lekker. Niet omdat ik het bedrag niet kan missen, ik kan de rekening makkelijk betalen. Maar omdat ik het gewoon echt asociaal vindt. Uiteindelijk heb ik tegen Olivia gezegd hoe ik erover dacht en haar een tikkie gestuurd van haar deel van de rekening. Nu is ze boos op me en noemt ze me een klootzak. Heb ik juist gehandeld? Of had ik gewoon mijn mond moeten houden?” Wat vind jij?
*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De man doet zijn verhaal op het forum onder de naam Less-Possibility-356.
Lees ook: Opvoedkwestie: moeten kinderen altijd alles delen?