Moet die fles de prullenbak in, of kun je er nog een jaartje mee door?
We zijn ons steeds meer bewust van het belang van zonnebrandcrème. Ook als de zon maar een beetje schijnt, is het belangrijk om je goed in te smeren. Zonnebrand is echter niet goedkoop, waardoor we eigenlijk geen zin hebben om de voorraad elk jaar helemaal te vernieuwen. Hoe zit het nou eigenlijk? Kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?
Neemt de werking af?
Volgens de verpakkingen van zonnebrandcrèmes zijn ze zo’n twaalf maanden houdbaar. Een fles zonnebrand komt gedurende de hele zomer in aanraking met uv-stralen, warmte en zuurstof. Dat zou ervoor zorgen dat de werking van het product af zou nemen. Toch is de ‘schade’ een stuk minder groot dan je zou verwachten. Producenten van zonnebrand zeggen vaak dat de werking na een jaar gehalveerd is, maar volgens dermatologen valt dat reuze mee. Zij schatten in dat zonnebrand met SPF 30 na twee jaar is teruggelopen naar SPF27 of SPF28. Goed nieuws dus: het is niet nodig om je zonnebrand elk jaar na de zomer weg te gooien!
Paar dingen om op te letten
Iets wat wel altijd goed is om in de gaten te houden, is of de zonnebrand niet té ver over de houdbaarheidsdatum is. Vind je dat hij raar ruikt of er niet meer zo egaal uitziet op je huid? Dan kun je hem helaas toch echt beter weggooien. Ga je smeren met zonnebrand van vorig jaar? Dan is het verstandig om voor de zekerheid een beetje extra te gebruiken of net iets vaker te smeren dan je met een nieuwe zonnebrandcrème zou doen. Als je hebt besloten dat je je huidige zonnebrand wilt bewaren voor volgend jaar, is het een goed idee om de fles te bewaren op een donkere en koele plek.
Lees ook: Vlekken in je kleding door zonnebrandcrème? Zo verwijder je ze
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Ze | Beeld: Unsplash, Jonathan Kemper