Tijdens de lockdown dronken veel mensen wat sneller een glaasje
Uit cijfers van over de hele wereld blijkt dat mensen in lockdowntijden vaker een wijntje opentrokken of een biertje soldaat maakten. We weten dat het geen gezonde gewoonte is, maar hoe ongezond is het daadwerkelijk om elke dag een glaasje (of twee) te nuttigen?
Schadelijke stoffen
Het Voedingscentrum raadt aan om geen alcohol te drinken. Wil je dit wel? Dan raadt het centrum aan om in ieder geval niet meer dan een glas per dag te drinken. Een glaasje lijkt je lever nog wel aan te kunnen, zo weet Dr. William Alazawi. “Wanneer we een kleine hoeveelheid alcohol drinken, breekt de lever dit af in onschadelijke stoffen”, vertelt hij aan Cosmopolitan Uk. “Maar het drinken van te veel alcohol kan deze processen uit balans brengen, wat kan leiden tot een ophoping van vet in de lever, waardoor schade ontstaat.” Die schade kan zo heftig worden, dat de lever bepaalde vitale functies niet meer kan uitvoeren.
Lever onder druk
Een glaasje drinken is op zich niet zo erg. Toch is het wél erg als je dit elke dag doet. In dat geval wordt je lever elke dag blootgesteld aan de giftige stoffen in alcohol. Je lever komt onder druk te staan en suiker in alcohol kan het bovendien erger maken. “De calorieën in alcoholische dranken (die vaak ook suikers bevatten) kunnen de lever verder beschadigen en bijdragen aan gewichtstoename”, weet Alazawi.
Overmatig alcoholgebruik
Hoewel we weten dat alcohol niet goed voor ons is, lijkt het soms de normaalste zaak van de wereld. We drinken een wijntje bij het eten, trekken een biertje open op het terras of proosten met een cocktail. Niemand kijkt er gek van op, maar de reclames van alcoholische dranken vermelden niet voor niets: geniet, maar drink met mate. En we hoeven het niemand te vertellen, maar doen het toch: alcohol is verslavend. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een verslaving en afkicken van alcohol is een zwaar proces.
Schade aan de hersenen
We lijken soms te vergeten dat uit alcoholconsumptie wel een serieuze verslaving uit kan ontstaan. Sterker nog: alcoholisme is de meest voorkomende verslaving over de hele wereld. Dit komt mede doordat alcohol volledig legaal is en er nagenoeg niemand raar van opkijkt wanneer iemand alcohol drinkt. En dat terwijl het zo slecht kan zijn. We noemden natuurlijk net al de leverschade, maar het kan ook schade aan de hersenen aanbrengen. Dat is een belangrijke reden geweest waarom de minimumleeftijd van alcoholgebruik verhoogd is van 16 naar 18 jaar. Alcohol kan de hersenontwikkeling namelijk sterk negatief beïnvloeden.
Afkicken
Drink je te veel alcohol? Dan kan dat ook nog eens je gedrag en emoties beïnvloeden. Sommige mensen kunnen er zelfs depressief van worden. Wanneer je echt te veel alcohol drinkt en hier zelf niet meer mee kan stoppen, is het verstandig om een dokter te raadplegen. Hij of zij kan je vertellen wat je het beste kunt doen om de verslaving te tackelen, zoals bijvoorbeeld naar een afkickkliniek gaan, hoe heftig dat ook klinkt. Je krijgt hier professionele hulp en hier wordt in een veilige omgeving gezorgd dat je afkickt van de alcohol. Ook leer je er hoe je in de toekomst makkelijker nee kunt zeggen tegen een glaasje als iemand je dat aanbiedt in een sociale setting.
Maar natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom willen we graag nog een keer het slogan aanhalen dat je tijdens elke alcoholreclame voorbij ziet komen: geniet, maar drink met mate!
Lees ook: Feit of fabel: is lippenbalsem echt verslavend?
Bron: Cosmopolitan UK, Het Voedingscentrum | Beeld: Unsplash, Nate Johnston