Vertel het aan een docent
Een kind wil altijd dat het pesten stopt en wil de situatie al helemaal niet erger maken. Beloof daarom altijd dat je niets zult doen waar je kind zich niet goed bij voelt. Vraag wel of hij of zij zelf naar een docent durft te stappen. Durft je kind dat niet? Vraag of jij het dan mag doen. Heb je toestemming om met de leraar van je zoon of dochter te praten? Onthoud, of beter nog schrijf op, wat je kind heeft verteld en geef dit door aan de docent. Vertel de docent hoe je zoon of dochter de pesters het liefst wil aanpakken en kom met de leraar tot een oplossing.
Blijf erover praten
Sinds je met je kind en de school hebt gepraat, lijkt het pesten te zijn gestopt. Blijf er toch met je zoon of dochter over praten. Wanneer je kind niet over het pesten praat, betekent dit niet dat het niet meer gebeurt. Vraag in het begin nog iedere dag of de kinderen wel aardig waren en later zo’n twee keer per week. Is je kind twijfelachtig om te vertellen over zijn of haar dag? Vraag dan of je kind zijn of haar dag een cijfer wil geven. Kinderen durven vaak wel toe te geven dat ze geen fijne dag hebben gehad, maar willen niet vertellen wíe het was. Door een cijfer aan een dag te geven, gaat je kind misschien toch voorzichtig over zijn of haar dag praten.
Vergeet niet om plezier te hebben
Ook al hebben kinderen veel profijt bij praten over hun problemen, ze willen ook graag kind zijn. Nodig de beste vrienden of vriendinnen van je kind uit voor een leuke doe- of filmmiddag. Bel eventueel ook de ouders van de vrienden van je kind op. Maak met hen een plan van actie over hoe hun kinderen jouw kind kunnen helpen. Pesters benaderen je kind minder snel wanneer je zoon of dochter met anderen is. Stel voor dat een paar vrienden van je zoon of dochter altijd bij hem of haar is.
Blijf positief
Wanneer je kind teneergeslagen uit school komt, wil hij of zij er niet altijd over praten. In plaats van er meteen over te praten kun je hem of haar na school naar een leuke serie laten kijken, wat extra lang laten gamen of het lievelingseten van je kind maken. Natuurlijk kun je thuis niet alle regels voor je zoon of dochter aanpassen, maar het zal hem of haar wel een beter gevoel geven wanneer je een paar dingen even door de vingers ziet. Bovendien zal je kind wellicht sneller met je willen praten over zijn of haar dag wanneer hij of zij zich wat beter voelt.
Signalen
Helaas durven veel kinderen niet aan hun ouders te vertellen dat ze worden gepest. Als ouder is het moeilijk om door te hebben hoe het er op school aantoe gaat, maar er zijn wel signalen die erop wijzen dat je kind wordt gepest. Denk aan de volgende dingen:
- Cijfers van je kind gaan plotseling achteruit;
- Je zoon of dochter komt vaak te laat op school om de speeltijd te vermijden;
- Je kind heeft vaak last van buik- of hoofdpijn;
- Het karakter van je zoon of dochter verandert;
- Je zoon of dochter reageert verdrietig of boos wanneer hij of zij een berichtje krijgt via social media.
Herken jij je zoon of dochter in een van deze dingen? Wellicht wordt het tijd om (voorzichtig) met hem of haar te praten. Is jouw zoon of dochter ooit gepest en wat deed je eraan? Deel je ervaring en tips in de reacties.
Pagina 2/2
Lees ook: Slimme truc om kinderen meer groente te laten eten gaat heel het internet over