Handig om te weten: dit zijn 5 veelgehoorde fabels over de overgang

overgang

Deze misvattingen had je vast niet verwacht

Iedereen weet dat het eraan komt, maar probeert er zo min mogelijk aan te denken: de overgang. Als je het woord ‘opvliegers’ hoort word je al bang, terwijl je er nog niet eens in zit. Naast het feit dat mensen denken dat opvliegers altijd bij de overgang horen, zijn er heel veel andere misvattingen over. Hierdoor hebben wij vijf veelgehoorde fabels over de overgang op een rijtje gezet. 

1. Het begint na je vijftigste

Dit is helemaal niet waar. De overgang is namelijk veel meer dan wat men er eigenlijk over denkt. De overgang is de periode van de premenopauze tot de postmenopauze. Deze duurt gemiddeld zeven tot tien jaar (!). De menopauze kun je eigenlijk zien als je laatste menstruatie, wat meestal tussen je 51ste en 52ste plaatsvindt. Je hormonale stelsel verandert echter eerder. Dit vindt namelijk al plaats rond je 45ste.

Als je hierdoorheen bent, beginnen je overgangsklachten. Deze kunnen bestaan uit stemmingswisselingen, pijn aan kleine gewrichten en slecht slapen. Let wel, deze klachten worden in het begin eigenlijk nooit gezien als overgangsklachten. Je zult het dus ook niet meteen door hebben dat je in de overgang zit.

2. Overgangsklachten stoppen na de overgang

Meestal stoppen de klachten na de overgang, maar er is ook een kleine hoeveelheid vrouwen bij wie de klachten aan kunnen houden. Vrouwen die eerder gebruikmaakten van de prikpil, kunnen bijvoorbeeld vijftien tot twintig jaar na de overgang nog last hebben van de overgang. Of die klachten écht met de overgang zelf hebben te maken? Dat is lastig om te zeggen. Overgangsklachten lijken namelijk heel erg veel op hormonale klachten. De klachten kunnen dus wel blijven aanhouden, maar het kan onduidelijk zijn of het daadwerkelijk door de overgang komt.

3. Na een paar keer niet ongesteld te worden zit je in de overgang

Je spreekt van een menopauze als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geworden. Je weet dus achteraf pas of je in de overgang zit of niet. Het kan namelijk zijn dat je zes maanden niet ongesteld wordt en daarna wel weer. Dit betekent dus niet meteen dat je in de overgang zit.

4. Geen menstruatieklachten meer

Het is volkomen onzin om te denken dat je tijdens de overgang geen last meer hebt van menstruatieklachten. Je kunt namelijk tijdens de overgang gewoon klachten blijven ervaren zoals bloedverlies, krampen en lage rugpijn. In het begin vloei je meestal vaker en heviger, maar dit zakt al snel af naarmate je er langer in zit. Het is meestal zo dat als je voorbij je menopauze bent, de menstruatieklachten verdwijnen.

5. Opvliegers zijn het meest voorkomende symptoom

Ook dit is niet helemaal waar. Opvliegers zijn misschien wel het makkelijkst te herkennen, maar niet het meest voorkomende symptoom. Er zijn zelfs vrouwen die helemaal geen opvliegers krijgen! Is dat niet lekker? Andere veelvoorkomende klachten zijn slecht slapen, gewrichtsklachten en stemmingswisselingen. Vooral dat laatste vinden vrouwen erg vervelend. Het is ergens heel erg logisch dat vrouwen opvliegers sneller benoemen, omdat dit een klacht is die gewoon bij de overgang hoort. Bij stemmingswisselingen kunnen vrouwen ook al snel denken dat het gewoon komt omdat ze een slechte week hebben.

Lees ook: Met déze symptomen begint de overgang meestal

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels