Ze zeiden onder andere dat zijn zoon ‘niet mannelijk genoeg’ was
Sommige mensen bewijzen hun ouders een grote dienst door ze in huis te nemen. Bijvoorbeeld omdat ze de hulp goed kunnen gebruiken tijdens de lockdown. Ook Dennis* verwelkomde zijn vader en moeder. Echter schopte hij ze onlangs weer het huis uit, omdat ze erg lelijk deden tegen hun kleinkinderen.
Goeie daad tijdens coronatijd
De 41-jarige Dennis deelt zijn verhaal op het forum Reddit. Daar vertelt hij dat hij beide ouders aan het begin van de pandemie in huis heeft genomen, vooral omdat zowel zijn vader als zijn moeder 65+’ers zijn en tot de risicogroep behoren. Een goede daad, dat is zeker. Helemaal omdat de relatie tussen Dennis en zijn ouders redelijk stroef verloopt. Eigenlijk al sinds hij zelf nog een kind was. Dennis: “Mijn vader was iemand van de ‘harde opvoeding’. Vandaar dat ik hem ook niet zoveel heb verteld over de opvoeding van mijn eigen kinderen Marcus (16) en Maria (15).”
Heel anders
Dennis voedt zijn zoon en dochter namelijk heel anders op. Hij geeft ze de ruimte om te ontdekken wie ze zijn en ze hoeven niet aan traditionele rolpatronen te voldoen. “Marcus is heel rustig en introvert”, legt hij uit. “Hij is geïnteresseerd in kunst, maakt posters en doet vrijwilligerswerk.” Zijn dochter Maria is veel drukker en heeft compleet andere interesses. “Ze doet aan vechtsport en gaat regelmatig naar de schietbaan”, aldus Dennis. “Maar ze heeft ook Endometriose, een pijnlijke chronische aandoening aan haar baarmoeder. Wanneer ze daar last van heeft, stelt mijn zoon Marcus zich heel zorgzaam op. Als een soort moeder.”
‘Pesten’
Het verbaasde Dennis dan ook niet dat de ouderwetse ideeën van zijn ouders botsten met de persoonlijkheden van zijn eigen kinderen. Daar kwam hij al vrij snel achter nadat ze allemaal bij elkaar introkken. “M’n ouders noemden mijn zoon ‘niet mannelijk genoeg”, zegt Dennis. “Zijn hobby’s en gedrag waren daar volgens hen het bewijs voor.” Verder vertelt de alleenstaande vader dat zijn dochter dan weer niet vrouwelijk genoeg zou zijn. Jongensachtig zelfs, aldus haar opa. Kortom, de tegengestelde ideeën over opvoeding en mannelijk- en vrouwelijkheid waren regelmatig aanleiding voor een conflict. Dennis: “Ik wist dat dit ook niet ging veranderen. Toch accepteerde ik het en leerde ik ermee om te gaan.”
‘Niet zo aanstellen’
Dennis leek de situatie dus te nemen zoals-ie was. Echter is het toch gekomen tot een knallend hoogtepunt. De boel escaleerde nadat hij een keer moest overwerken en zijn ouders vroeg om te koken voor zijn kinderen. Toen hij later thuiskwam, zag hij direct dat er iets mis was. “Marcus en Maria waren zichtbaar aangeslagen. Toen Maria door haar aandoening veel pijn had, hadden mijn ouders gezegd dat ze zich niet zo aan moest stellen. Ook Marcus kreeg de volle laag. Hij wilde haar helpen, maar werd uitgemaakt voor ‘zwak’. Ook had mijn vader gezegd dat Marcus met dit gedrag later waarschijnlijk zou uitgroeien tot een ‘waardeloze vent’.”
De druppel
Dit was de druppel voor Dennis. Hij zette zijn ouders het huis uit. Wel na flink wat tegenstribbelen en een pittige discussie, maar Dennis was vastbesloten: ’tot hier en niet verder’. Toch geeft Dennis op het forum aan zich schuldig te voelen. Zijn ouders spraken na de ruzie zijn voicemail in en stuurden berichten waarin ze hem van alles verweten. “Nu ik wat meer tijd heb gehad om na te denken, vraag ik me af of ik hier de boosdoener ben”, geeft Dennis toe op het forum. “Had ik niet meer moeite moeten doen om de boel uit te leggen en de vrede te bewaren in plaats van mijn ouders impulsief het huis uitzetten?”
Wat denk jij: heeft Dennis de juiste beslissing genomen of zou jij de situatie compleet anders aanpakken?
*Dennis is niet de echte naam van de hoofdpersoon. De alleenstaande vader deelt anoniem zijn verhaal op het forum.
Lees ook: Moeder vraagt zich af: ‘is het erg dat ik mijn dochter meer aandacht geef dan mijn zoons?’
Bron: Reddit | Beeld: Pexels