Zo kom je van die verlegenheid af
Als kind zijn we allemaal weleens verlegen. Na een tijdje groeien de meeste mensen hier wel overheen, maar daar kan niet iedereen over meepraten. Sommige mensen zijn op latere leeftijd nog steeds verlegen en dat kan soms erg lastig zijn. Gelukkig kun je leren om van die verlegenheid af te komen, te beginnen met deze tips.
Minder verlegen worden
Zo rood worden als een tomaat of stuntelen en niet uit je woorden kunnen komen, het zijn zomaar een aantal dingen die verlegen mensen zullen herkennen. Als jij verlegen bent is daar natuurlijk helemaal niks mis mee, maar het kan je wel in de weg zitten. Nieuwe mensen leren kennen, bellen of een presentatie geven zijn namelijk niet jouw favoriete bezigheden. Er is echter een manier om het af te leren. Met deze zeven tips word je minder verlegen.
1. Acceptatie
Het begint allemaal bij acceptatie. Je bent nu eenmaal wie je bent en verlegenheid hoort daarbij. Accepteer dat je verlegen bent, want zo zit je nu eenmaal in elkaar. Bedenk ook dat daar helemaal niks mis mee is. Als jij jezelf bent (en dat accepteert), moet je hier ook niet te veel aan willen veranderen.
2. Praat erover
Je familie en vrienden, de mensen die het dichtst bij jou staan, kennen je het beste. Ga daarom eens een gesprek aan met hen om te vertellen hoe jij je voelt in bepaalde situaties. Zij kunnen je misschien helpen. Pusht iemand je altijd om kennis te maken met nieuwe mensen? Dan kun je met zo’n gesprekje inzicht geven in hoe jij je daarbij voelt, waardoor diegene je in vervolg met rust zal laten.
3. De oorzaak
Heb jij je weleens afgevraagd waar die verlegenheid eigenlijk vandaan komt? Ga eens op zoek naar de oorzaak. Het kan er van kleins af aan inzitten, maar bij sommigen komt het ook pas later. Als je erachter komt waarom je (soms) zo verlegen bent, kun je het wellicht ook makkelijker oplossen.
4. Comfort zone
Ken je comfort zone en kom erachter waar jouw grenzen liggen. Waar het voor sommige mensen goed is om buiten hun comfort zone te gaan, is het voor verlegen mensen juist fijn om daarbinnen te blijven. Dat het leven buiten de comfort zone begint, is overigens niet zomaar een uitspraak. Af en toe mag je – ook als verlegen persoon – best eens buiten de lijntjes gaan.
5. Kleine stapjes
Hoe graag je ook van vandaag op morgen van die verlegenheid af wilt zijn, zo werkt het helaas niet. Neem daarom kleine stapjes en neem de tijd voor dit proces. Grote stappen werken namelijk vaak averechts, en daar heb je niks aan. Zet kleine stapjes en doe er iets langer over, dan blijft het haalbaar en zijn de resultaten des te beter én blijvend.
6. Sterke punten
Kom erachter waar je goed in bent. Het klinkt misschien als een open deur, maar je kunt je beter focussen op je sterke punten dan op je zwakke punten. Door negatief te denken bereik je niks. Focussen op je sterktes geef je juist meer zelfvertrouwen, helemaal wanneer je een doel bereikt.
7. Wat anderen vinden
Verlegen mensen maken zich vaak druk om wat anderen wellicht van ze vinden. Maak je hier geen zorgen over, want de kans is groot dan anderen zich helemaal niet druk maken om jou. Focus je lekker op j zelf, dat is het allerbelangrijkste. Je kunt het!
Lees ook: Heb jij altijd honger? Dít ingrediënt kan de oorzaak zijn
Bron: Fem Fem | Beeld: Pexels