Óf overwint de liefde het toch?
Het gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn als het om liefdesrelaties gaat. Soms zitten de meest diepgaande relaties in een sleur en is het onduidelijk of dit een fase is of dat het toch echt tijd is om de stekker eruit te trekken. Let wel, voor iedere relatie gelden natuurlijk andere gevoelens, dus luister vooral naar je eigen gevoel. Tast je in het duister en weet je niet of jij en je partner nog verder moeten gaan samen? Mogelijk kunnen deze 5 signalen je meer duidelijkheid geven.
1. Je hebt het gevoel dat je op een verschillend level zit
Ga uit elkaar als…
De een voor zijn of haar gevoel meer ‘in’ de relatie zit dan de ander. Het is normaal dat gevoelens in een relatie wisselen. Maar als het voelt alsof je partner er helemaal voor gaat en jij dat minder hebt, dan is deze relatie misschien gedoemd. Helaas kun je iemand die helemaal geen serieuze relatie wil niet dwingen er plotseling een te willen. Het is niet de juiste persoon als de timing niet klopt, en dat is een van de moeilijkste relatielessen die iemand moet leren.
Blijf bij elkaar als…
Je nog geen openhartig gesprek hebt gehad over wat je precies zoekt in een relatie. Heb je het gevoel dat je er volledig voor gaat en je partner helemaal niet? Vertel hem of haar dat! Het is niet eerlijk om je eigen verwachtingen op iemand anders te projecteren – zij moeten net zo goed op de hoogte zijn van jouw gevoelens als jijzelf. Heb dat serieuze gesprek met de ander en kijk dan hoe je je daarna voelt.
2. Je voelt je opgesloten of verveeld in de relatie
Ga uit elkaar als…
Jij je ontevreden voelt, ongeacht de leuke dingen die je samen doet. Als jij en je partner spannende dates en weekendtrips hebben geprobeerd en je merkt nog steeds dat je je nog steeds opgesloten of verveeld voelt in de relatie, dan kan dit een teken zijn om verder te gaan. Vooral als je je kan voorstellen hoe jouw levensstijl eruit zal zien zonder je partner.
Blijf bij elkaar als…
Je gewoon je Netflix-routine zat bent. Toen je je partner voor het eerst zag, was je misschien vaker uit eten of op spannendere dates, terwijl je nu vaker binnen blijft om tv te kijken. Er is een verschil tussen je vervelen met je partner en je vervelen van je partner. Probeer jezelf uit te dagen om je date-avonden te variëren, nieuwe hobby’s te ontdekken of je vriendengroep uit te breiden – alles om jezelf de kans te geven om samen iets nieuws te leren.
3. Je voelt je constant geïrriteerd rondom je partner
Ga uit elkaar als…
Je het gevoel hebt dat je gaat gillen elke keer dat je partner dezelfde domme grap of een saai verhaal begint te vertellen. Waarschijnlijk moet je dan gaan zitten en eerlijk praten over je gevoelens binnen de relatie. Als zijn of haar aanwezigheid je zelfs op goede dagen irrationeel irriteert, kan dat een veel groter probleem zijn.
Blijf bij elkaar als…
Er iets groters aan de hand is dan kleine irritaties. Als school stressvol is of als je nieuwe baas je werk ellendig maakt, kun je je partner boos maken of andersom. Misschien ervaar je een algemeen verdedigingsmechanisme. Omdat je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om je frustratie op de situatie weg te nemen, verplaats je het in plaats daarvan naar je partner. Houd precies bij wanneer je uithaalt – als het elke keer is dat je hangry bent of als je in het weekend een zakelijke e-mail krijgt, let dan op. En, wees aardiger tegen je partner.
4. Je zelden nog de liefde wilt bedrijven
Ga uit elkaar als…
Geeft het idee van seks met je partner je een soort afkeer? Dat is een behoorlijk slecht teken. Als je geen plezier meer hebt in zelfs maar een herinnering aan seksuele bevrediging met je partner, dan is er absoluut iets mis.
Blijf bij elkaar als…
Je het nog steeds leuk vindt om fysiek dicht bij je partner te zijn. Bepaal of je nog steeds naar je partner gaat voor troost en zorg, zelfs als je niet in de stemming bent geweest voor seks. Als je altijd samen lepeltje lepeltje wilt liggen, kan het een tijdelijke dip van je libido zijn in plaats van problemen met je partner. Druk, stress, vermoeidheid en andere externe factoren kunnen mogelijk veel van de emotionele en fysieke energie opslokken die je nodig hebt voor intimiteit met je partner. Ten slotte kunnen medicijnen zoals antidepressiva ook van invloed zijn op je libido.
5. Je blijft hopen dat je partner zal veranderen
Ga uit elkaar als…
Je wilt dat je partner als persoon drastisch verandert. Wachten tot iemand zijn of haar karaktereigenschappen verandert, zoals zijn of haar waarden of persoonlijkheid, vergt enorm veel inspanning, wilskracht, groei en hard werken. Je moet jezelf afvragen of je bereid zou zijn om bij hen te blijven als ze dit aspect van zichzelf niet hadden veranderd. Zo niet, dan is het tijd om verder te gaan.
Blijf bij elkaar als…
De verandering die je zoekt situationeel is. Het is redelijk om te wachten op bepaalde veranderingen, zoals een partner die een baan krijgt in dezelfde stad als jij. Alleen als je reden hebt om aan te nemen dat ze realistisch in staat zijn om die verandering toe te passen. Onthoud gewoon: zelfs als je partner vastberaden en betrouwbaar is, heb je nog steeds het recht om gefrustreerd te zijn of een grotere verandering in je leven te willen. Dus als je het gevoel hebt dat je vijf jaar hebt gewacht totdat de muziekcarrière van je vriend van start ging, zou je je nooit schuldig moeten voelen omdat je iets meer wilt.
Lees ook: Is het liefde of lust? Aan deze signalen herken je het verschil
Bron: Cosmopolitan | Beeld: Unsplash