Heb jij weleens over een aankoop gelogen?
Het verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs, maar veel mensen hebben weleens tegen hun partner gelogen over een aankoop. De ene spijkerbroek? Die had je al lang! En anders maak je hem of haar wel wijs dat het een stuk goedkoper was dan het daadwerkelijk was. Maar waarom doen we dat eigenlijk?
Verschil tussen vrouwen en mannen
Uit onderzoek van Credit Canada en Capitol One blijkt dat 31 procent van de vrouwen en 27 procent van de mannen weleens tegen diens partner heeft gelogen over het bedrag van een aankoop. En in tegenstelling tot wat nog weleens wordt gedacht, maken mannen zich vaker schuldig aan ‘overspending‘ dan vrouwen – meer geld uitgeven dan je hebt, dus. “Een onderzoek van de University of Pennsylvania ontdekte dat de gemiddelde man 1800 dollar uitgeeft aan overspending, en een gemiddelde vrouw net iets meer dan 1000 dollar”, aldus Katie Dunsworth, co-auteur van het boek The Smart Cookies’ Guide to Couples Money tegen Canadian Living.
Mannen geven in het algemeen meer uit aan entertainment. Denk hierbij niet alleen aan elektronica, maar ook aan daten, sporten en alcohol. Vrouwen zijn volgens Dunsworth minder geneigd om hier veel geld aan uit te geven.
Waarom liegen?
Waarom partners liegen over hun uitgaven, en dan met name de onnodige? Dat is om ruzies te vermijden. “Sommige mensen hebben het gevoel dat hun partner hen zou kleineren als ze achter de aankoop komen”, verklaart Laurie Campbell, directeur bij Credit Canada. “Ze zijn bang dat hun partner zal beweren dat ze slecht met geld omgaan.” Bovendien, zo vervolgt Campbell, is er nog de angst voor afwijzing. “Ik sprak ooit een vrouw die ervan overtuigd was dat haar man bij haar zou weggaan als hij zou weten hoeveel geld ze had uitgegeven.”
Wat te doen?
Verkeer jij momenteel in een situatie waarin je je aankopen voor je partner verzwijgt? Dan is het volgens Dunsworth hoog tijd om aan je geldgewoontes te werken en om jullie geldzaken onder de loep te nemen. “Verbergt een partner misschien aankopen omdat de andere partner alle controle over het geld heeft? Worden alle aankopen dan belachelijk gemaakt, of is er een diepere oorzaak?”, vraagt Campbell zich hardop af. Volgens de geldexpert kan het geen kwaad om een deskundige in de arm te nemen, om zo jullie problemen op te lossen.
Daarnaast stelt Campbell voor om samen doelen te hebben. Doelen waar beide partners mee instemmen, zodat geldmanagement weer leuk kan worden. “Stel samen een budget samen en houd de communicatie open, dit is essentieel om het probleem op te lossen.”
Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn man is me heel veel geld schuldig, maar wil wel een auto’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Canadian Living | Beeld: Pexels