Het is niet bepaald romantisch, wel belangrijk
Als je besluit samen met je lief een huis te zoeken, zit je vaak op een grote, roze wolk. Samen winkelen voor een nieuwe bank, je eerste grote aankoop als stel, jij en je partner stralen van verliefdheid. Maar al die vlinders kunnen je gezonde verstand nog wel eens in de weg zitten. We helpen je graag op weg met de praktische kant van de liefde.
Geldzaken
Niks zo aromantisch als praten over geld. Maar toch, als je samen een huis deelt, ben je samen verantwoordelijk voor de lasten. Natuurlijk kan je een paar nieuwe laarzen zelf uitkiezen en afrekenen, een avondje dansen met vriendinnen valt ook buiten de huishoud pot. Maar de wekelijkse boodschappen, de huur en de kosten voor bijvoorbeeld elektriciteit zijn voor jullie allebei.
Tijd om hier een gesprek over aan te gaan. Ren jij altijd een rondje door de supermarkt en slaat dit een flink gat in je banksaldo? Dan kan je partner bijvoorbeeld de gas, water en elektriciteitsrekening op zich nemen. Hou bij wie wat betaalt, bepaal samen welke lasten voor de en/of rekening zijn en zorg voor een eerlijke verdeling.
Een rondje notaris
Als je samenwoont kan je bepaalde afspraken vastleggen in een samenlevingscontract. Afspraken over geld, maar ook afspraken over wat er gebeurt als je uit elkaar gaat of als een van de twee komt te overlijden. Zaken waar je liever niet over nadenkt, zeker niet als de verf op de muur van je slaapkamer net droog is.
Het contract is er om in een kast te leggen, hopend dat je het nooit nodig hebt. Toch is het fijn als het er is. Want zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap, heeft de wet niks voor je geregeld als je partner overlijdt. In een samenlevingscontract kan je vastleggen dat je in de gezamenlijke woning kan blijven, bijvoorbeeld. Of wanneer je uit elkaar gaat, dat de waarde van de inboedel eerlijk verdeeld wordt.
Contracten, verzekeringen en abonnementen
Een rondje langs je lopende contracten en abonnementen is ook geen overbodige luxe. Dikwijls heb je voor het samenwonen al even alleen gewoond en heb je voor je eigen (huur)huis al wat zaken geregeld die mee kunnen naar je nieuwe woning.
Contracten met energieleveranciers bijvoorbeeld, een abonnement op de krant of een woonverzekering voor inboedel, glas of opstal. Als je partner dit ook heeft, loop je het risico dubbel verzekerd te zijn. En daar waar twee kranten in een brievenbus opvalt, merk je het met je inboedel- of opstalverzekering minder direct. Wees hier alert op, doe de administratieve ronde en ga van beiden je inboedelverzekering vergelijken. Kies degene die het best bij je huidige situatie past en zeg de ander op. Dit scheelt ook weer in de lasten, daar kan je mooi je nieuwe gordijnen van betalen.
Belastingdienst: Leuker kunnen we het niet maken
De Belastingdienst wil ook graag op de hoogte gehouden van jouw samenwoonavontuur. Als je officieel samenwoont en je hebt een kind, je bent samen huiseigenaar of je bent getrouwd, ben je volgens de Belastingdienst fiscaal partner. Dit heeft een aantal voordelen bij je jaarlijkse aangifte. Zo is er de aanslaggrens. Wanneer een bepaalde post onder de aanslaggrens van €52,- valt, hoef je er geen belasting over te betalen.
Als partners kan je hier een beetje mee schuiven. Als er sprake is van vermogensbelasting, kan je ook met je partner een slimme verdeling bedenken. Dat zijn allemaal mogelijkheden tot geld besparen. Er zijn echter ook nadelen bij fiscaal partnerschap. Kwam je voorheen in aanmerking voor aantrekkelijke toeslagen, door je fiscaal partner verandert dit wellicht. Pak je casio er dus maar bij, het is tijd om te berekenen wat slim is.
Het grote genieten
Heb je de praktische zaken afgewikkeld? Vergeet dan niet om enorm te genieten. Na een heerlijk weekend samen hoef je niet meer met je zware tas in de trein naar huis, ook zal je telefoonrekening flink slinken nu je naast elkaar op de bank zit. Dus neem een kop thee, breek de chocola open en kruip lekker tegen elkaar aan op die nieuwe bank die je samen hebt uitgezocht.
Lees ook: 8 voedingsmiddelen voor gezond en lang haar
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Beeld: Pexels