Zo kun je het voorkomen
We zitten midden in de winter en de zon is in deze periode nogal verlegen. In de winter krijgen meerdere mensen te maken met een vitamine D-tekort. De voornaamste bron van vitamine D is zonlicht. Niet zo gek dat mensen kampen met een tekort aan deze vitamine.
Dit zijn de symptomen van een vitamine D-tekort en zo los je het op.
Vitamine D-tekort
Als je een vitamine D-tekort hebt, kan dat zich op diverse manieren uiten. Je kunt je vermoeid voelen, bloedarmoede krijgen en last krijgen van krampen en spiertrillingen. Tevens kun je last krijgen van symptomen als bloedend tandvlees, lusteloosheid en angstaanvallen. Belangrijk dus om een tekort aan vitamine D te voorkomen. Tevens is vitamine D belangrijk voor een goed gebit en sterke botten.
Portie vitamine D
Hoewel het in de zomer belangrijk kan zijn om de zon te mijden, is het in de winter juist van belang om genoeg zonlicht op te vangen. Om de nodige vitamines aan te maken -zoals vitamine D- heeft je lichaam een portie zonlicht nodig. Je lichaam weet deze vitamine zelf aan te maken, na blootstelling aan zonlicht. Dit proces neemt zo’n vijftien tot dertig minuten in beslag.
Zonlicht
Zo’n negentig procent van de vitamine D kan gehaald worden uit de zon. De zon is het sterkst tussen 11:00 en 15:00 uur. Hoeveel vitamine D je lichaam opneemt is afhankelijk van hoe sterk de zon is. Hoe sterker de zon, hoe meer je opneemt. Het is dus belangrijk om genoeg zonlicht te krijgen, maar vind hier wel een balans in. Je wilt immers geen verbrande huid (in de zomer). In de winter zit de zon meermaals achter een wolkendeken, maar dit betekent niet dat je geen vitamine D binnenkrijgt. Integendeel, vitamine D zit in de UvB-straling, die komt gewoon door de wolken heen.
Risicogroepen
Iedereen kan te maken krijgen met een vitamine D-tekort, maar er is een aantal groepen dat hier meer risico op heeft. Denk aan mensen die een vegetarische of veganistische levensstijl hanteren, mensen die bedekkende kleding dragen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Mensen die een tintje of donkere huid hebben, maken van nature minder vitamine D aan dan mensen met een witte huid. Mensen met een tintje of donkere huid maken namelijk meer melanine aan. Melanine bepaalt niet alleen de kleur van de huid, maar beschermt de huid ook tegen uv-straling. Melanine functioneert dus als een natuurlijke bescherming tegen de zon, maar beperkt daardoor ook de snelheid waarmee vitamine D kan worden aangemaakt. Voor deze mensen is het daarom belangrijk om langer buiten te zijn, of om eventueel supplementen te slikken.
Voeding
Tien procent van de vitamine D haal je uit voeding. Zo kun je het onder ander vinden de onderstaande producten:
- Eieren
- Kaas
- Rundslever
- Vette vis (bijvoorbeeld makreel, zalm, haring en tonijn)
Voor vegetariërs en veganisten kan het daardoor lastig zijn om vitamine D uit voeding te halen. Twijfel je of je genoeg vitamine D aanmaakt? Het kan nooit kwaad om een huisarts te raadplegen of een vitamine D supplement te slikken.
Lees ook: Dit zeggen je voeten over je gezondheid
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Glamour, Gezondheidsnet, Huid Rotterdam | Beeld: Pexels