Een groot deel van de vrouwen verzwijgt hun klachten
Elke vrouw krijgt vroeg of laat te maken met de overgang, niets om je voor te schamen dus. Toch is het op de werkvloer nog altijd een taboe. Veel vrouwen verzwijgen hun mentale en fysieke klachten dan ook voor collega’s en hun leidinggevende. De combinatie van de overgang en veel werk valt veel vrouwen echter zwaar. Uit een onderzoek van vakbond CNV blijkt zelfs dat één op de tien vrouwen daardoor een burn-out krijgt.
Overgang op de werkvloer
Vrouwen die zich ziekmelden vanwege klachten gerelateerd aan de menopauze, laten vaak niet weten dat dat de oorzaak is. Maar liefst 94 procent geeft een andere reden op. Meer dan de helft van de vrouwen, 69 procent om precies te zijn, geeft aan dat hun leidinggevende helemaal niet is ingelicht over de klachten die spelen. Een kwart van de vrouwen is bang voor hun carrière en zegt daarom helemaal niks. Kortom: er heerst dus nog veel schaamte rondom de overgang — en dat terwijl 60 procent aangeeft dat het wél veel invloed heeft op hun werk.
Psychische en lichamelijke klachten
Uit de cijfers van de vakbond blijkt maar weer dat de problemen rondom de overgang groot zijn. Welke klachten komen er dan zoal bij kijken? 84 procent van de vrouwen geeft aan psychische of lichamelijke klachten te hebben die invloed hebben op hun werkzaamheden. Denk hierbij aan opvliegers, slapeloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Bij één op de tien vrouwen wordt de druk op de werkvloer zelfs zo hoog, dat zij in een burn-out belanden.
In stilte lijden
“Miljoenen vrouwen lijden momenteel in stilte”, zegt Anneke Westerlaken, CNV-bestuurslid. “We hebben het hier over de helft van alle Nederlandse werkenden. In veel vitale sectoren zoals zorg, onderwijs en de welzijnssector gaat het zelfs om de overgrote meerderheid van alle werknemers.” Westerlaken noemt de cijfers dan ook ‘schokkend’.
Meer openheid
Als werkgevers op de hoogte worden gebracht van klachten rondom de menopauze, is er vaak veel begrip. 80 procent van de vrouwen die wel iets verteld, krijgt een positieve reactie. Het CNV roept daarom op voor meer openheid rondom de gevolgen op de werkvloer. “30 procent zegt dat het werk wordt aangepast op de situatie”, aldus Westerlaken. Het is dus zeker de moeite waard om open te zijn over je klachten.
Lees ook: Met déze symptomen begint de overgang meestal
Bron: Margriet | Beeld: Pexels