Het zou een goede verklaring voor die onstilbare honger zijn
Tijdens of vlak voor je ongesteldheid kunnen hormonen een behoorlijke invloed hebben op je humeur, vermoeidheid en eetgewoonten. Volgens sommige zou dat laatste komen omdat je lichaam meer energie verbruikt en dus meer calorieën nodig heeft tijdens je menstruatie. Maar klopt dat echt? Dit is wat verschillende onderzoeken erover zeggen.
Meer calorieën verbranden
Meer calorieën consumeren wanneer je ongesteld bent, is voor de meeste mensen geen probleem. Dat de chocoladerepen niet aan te slepen zijn of je ineens dubbele porties eet, is helemaal niet zo vreemd als je een flinke hormoonschommeling doormaakt. Maar verbrand je ook echt meer tijdens je menstruatie? Daar zijn een paar kleinschalige onderzoeken naar gedaan.
Verandering in je metabolisme
Iedereen heeft een ander basaal metabolisme of rustmetabolisme. Dit is de hoeveelheid energie (calorieën) die je lichaam nodig heeft in ruststand. Uit de onderzoeken blijkt dat dit rustmetabolisme kan veranderen tijdens je menstruatie, maar dat dit lang niet bij iedereen het geval is. Ook de mate waarin je energiebehoefte kan toenemen varieert van persoon tot persoon. Zo verbrandt de één misschien maar 1 procent meer, terwijl dit bij de ander oploopt tot 10 procent. Weer een ander maakt helemaal geen verandering in energiebehoefte door.
Hoe zit het dan met sporten?
Bij het sporten tijdens je menstruatie zou je ook meer calorieën verbranden dan normaal, maar voor dit gerucht bestaat geen medisch bewijs. Toch is het geen slecht idee om je sportschoenen aan te trekken wanneer je ongesteld bent, als je je daar maar fit genoeg voor voelt. Een goede work-out kan namelijk zorgen voor een energie-boost en kan klachten als menstruatiekramp verminderen.
Onstilbare honger
Goed, ons metabolisme biedt dus geen vrijbrief om onbeperkt te eten tijdens de menstruatie. Dat betekent niet dat je jezelf kwalijk moet nemen voor die onstilbare trek. De wetenschap bevestigt namelijk wel degelijk dat er een grote piek in eetlust kan zijn vlak voordat het weer de tijd van de maand is. Waar dit door komt? Je lichaam maakt rondom je menstruatie minder gelukshormonen aan. Lekker eten kan troostend werken en je weer een beetje opbeuren. Het grotere verlangen naar eten kan ook een overlevingsmechanisme van je lichaam zijn, dat in deze tijd extra vermoeid is. Hoewel het metabolisme dus geen grote veranderingen doormaakt, zijn er wel biologische verklaringen te vinden voor de eindeloze cravings.
Lees ook: Last van menstruatiepijn? Deze voedingsmiddelen en olie kunnen helpen
Bron: Healthline | Beeld: Pexels