Maëlle (17) overleed aan zeldzame toxische shock door te lang dragen tampon

Maelle tampon toxische shock tamponziekte

De zeldzame tamponziekte eiste het leven van de 17-jarige Maëlle

In België is een jonge vrouw, Maëlle Nactergal, overleden aan de gevolgen van het zogenoemde ‘Toxische Shock Syndroom’ (TSS). Het syndroom staat ook wel bekend als de tamponziekte en ontstaat wanneer een tampon te lang in het lichaam blijft zitten. De moeder van Maëlle, Laurence Hennuy, wil andere jonge meiden waarschuwen voor de gevaren van de tamponziekte en deelt een emotioneel bericht op Facebook.

Toxische Shock Syndroom

Veel vrouwen zijn vast ooit een keer vergeten om een tampon er tijdig uit te halen. Een aantal uren kan op zichzelf nog geen kwaad, maar wanneer een tampon veel langer blijft zitten, kan het levensbedreigend worden. In de baarmoeder, waar zich veel bloed bevindt, kunnen bacteriën als stafylo- en streptokokken zich nestelen. De combinatie van de broeierige omgeving en bacteriën zorgt ervoor dat levensbedreigende gifstoffen geproduceerd worden, die via de slijmvliezen in de bloedbaan terechtkomen. Wanneer de gifstoffen in de bloedbaan zitten, spreken we van een toxische shock.

Facebookbericht

De moeder van Maëlle hoopt met haar bericht dat andere jonge meiden, maar ook verpleegkundigen en artsen, zich meer verdiepen in de gevaren van het te lang dragen van tampons. “Want onze dochter is donderdag overleden aan de gevolgen van TSS, oftewel een toxische shock”, schrijft moeder Laurence op Facebook. Volgens Laurence is Maëlle in minder dan 48 uur na het vertonen van de eerste symptomen overleden aan een toxische shock.

Eerste ‘griep’-symptomen

“Maëlle was maandagavond rond 20:30 uur thuis van het sporten. Ze kreeg tussen 22:00 en 23:00 uur koorts. Ze moest braken en had last van diarree. Volgens de opgeroepen dokter van wacht had ze buikgriep. De volgende dag daalde de koorts niet. In de nacht van dinsdag op woensdag probeerde Maëlle op te staan, maar dat lukte niet door de duizeligheid. Haar bloeddruk was gedaald, waarna we een ambulance hebben gebeld”, vertelt Laurence later in een interview met RTL Info.

Intensive care

Eenmaal in het ziekenhuis kreeg Maëlle in eerste instantie de diagnose buikgriep. Pas na vijf lange uren werd ze naar de intensive care gebracht. “De artsen stelden daar vast dat het geen griep was, maar een toxische shock door de tampon. Ze kreeg goede verzorging, maar helaas kwam de hulp te laat. Een dag later is Maëlle overleden.” Laurence verwijt de artsen niet dat er in eerste instantie een verkeerde diagnose werd gesteld. Wel hoopt ze met haar verhaal andere meisjes en vrouwen te waarschuwen voor de gevaren van het Toxische Shock Syndroom.

Tamponziekte 

Als de tamponziekte tijdig herkend wordt, is deze vrij gemakkelijk met antibiotica te behandelen. Mensen met TSS – een ziekte die ook bij kinderen of mannen voor kan komen – kunnen in het ziekenhuis verzorgd worden, waarbij orgaanfuncties nauwlettend in de gaten worden gehouden. Over het algemeen komt TSS het meest voor bij jonge vrouwen onder de dertig die zich in de menstruatieperiode bevinden.

Lees ook: Model komt 23 kilo aan tijdens zwangerschap: ‘Het kan me niets schelen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash