Huisartsen gaan kijken naar pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje

spiraaltje

Veel vrouwen ervaren hevige pijn tijdens dit proces

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft besloten opnieuw naar pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje te gaan kijken. Hoewel het NHG eerder deze week aangaf geen wijzigingen door te voeren, heeft de recente publieke discussie geleid tot de beslissing om de richtlijnen toch te herzien.

Hevige pijn

Veel vrouwen ervaren hevige pijn bij het plaatsen van een spiraaltje. Momenteel wordt aanbevolen om naproxen en paracetamol te gebruiken om de pijn te verlichten, maar dit bleek voor velen niet voldoende, wat eerder dit jaar leidde tot veel kritiek.

Op het online platform Cycle, waar vrouwen ervaringen delen over hun lichaam, vertelden verschillende vrouwen over hun ervaringen met het plaatsen van een spiraal. Annemieke (45) volgde het advies van het NHG op en nam van tevoren naproxen in. “Benen in de vreselijke stangen en daar lig je dan. Ik kreeg nauwelijks aanwijzingen en de plaatsing was echt heel pijnlijk”, vertelde ze. “Ik moest een uur lang op de bank liggen omdat ik niet op kon staan.”

Aangepast

Hoewel het NHG eerder deze week aangaf geen wijzigingen door te voeren, heeft de recente publieke discussie geleid tot de beslissing om de richtlijnen toch te herzien. Volgens een woordvoerder van het NHG is het nog onduidelijk wanneer de herziening zal zijn afgerond en welke veranderingen precies zullen worden doorgevoerd. Wel is bevestigd dat pijnbestrijding bij het plaatsen van een spiraaltje een belangrijk onderwerp van herziening zal zijn, zo vertelde de woordvoerder aan persbureau ANP.

De reden dat de richtlijnen eerder niet werden aangepast, ondanks de negatieve ervaringen, heeft volgens stichting Ava (de Nederlandse belangenorganisatie voor anticonceptie en abortus) te maken met het feit dat pijn bij vrouwen in Nederland vaak wordt gebagatelliseerd.

Advies gewijzigd in de VS

In de Verenigde Staten is het advies over het plaatsen van een spiraaltje deze maand aangepast. De gezondheidsdienst CDC geeft artsen nu meer informatie over pijnbestrijding en stelt nieuwe opties voor, zoals specifieke gels of sprays die de pijn kunnen verminderen.

Lees ook: Dit is de reden dat je menstruatie soms heftiger is dan andere keren

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Reproductive Health Supplies Coalition