Dit is wat je erover moet weten
De kans is groot dat je nog nooit van de oogziekte glaucoom hebt gehoord. Toch is het wereldwijd de tweede meest voorkomende oorzaak van blindheid. Hoewel het niet te voorkomen is, zijn er wel manieren waarop je glaucoom snel bij jezelf kunt spotten. Als je er dan op tijd bij bent, kun je blindheid vermijden. Wij vertellen je er meer over.
Schade aan je gezichtsveld
Allereerst: wat is glaucoom precies? Het is een oogziekte waarbij je oogzenuw beschadigd raakt. Die zenuw legt de verbinding tussen je visuele schors (het hersengedeelte waarmee je kunt zien) en je oog. Raakt je oogzenuw beschadigd, dan vallen delen van je gezichtsveld uit. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, neemt de schade steeds meer toe en wordt je gezichtsveld dus steeds kleiner. Dit kan op de lange termijn volledige blindheid tot gevolg hebben.
Hoe je het merkt
In de meeste gevallen begint glaucoom geleidelijk en wordt het in de beginfase niet echt opgemerkt. Je zult echter merken dat je gezichtsveld steeds kleiner wordt naarmate de uitval toeneemt. In sommige gevallen begint het plotseling en krijg je last van een rood en pijnlijk oog, misselijkheid en hoofdpijn. Ga in dat geval altijd meteen naar de oogarts, want je oogzenuw kan na één of twee dagen al onherstelbaar beschadigd raken. De oogarts kan door middel van verschillende tests vaststellen of er sprake is van glaucoom.
Extra opletten
Helaas is glaucoom niet te voorkomen. Je kunt echter wel voorkomen dat je oogzenuw verder aangetast wordt door regelmatig controles te laten uitvoeren. Vooral als je ouder wordt, sterk bijziend bent, bepaalde oogdruppels gebruikt of aan hart- en vaatziekten lijdt, zijn die controles aan te raden. Dat zijn namelijk allemaal risicofactoren.
Behandelmethoden
Blijk je glaucoom te hebben, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt behandeld. Dit kan door middel van een laserbehandeling, oogdruppels of tabletten. Werken die methoden allemaal niet, dan zul je geopereerd moeten worden. Er wordt dan een trabeculectomie uitgevoerd, waarbij artsen net boven je bovenooglid een afvoertje in je oog maken. Daardoor kan het vocht uit je oogbol makkelijker wegstromen naar de ruimte onder het bindvlies en daalt de oogdruk.
Lees ook: ‘Ze werd boos omdat ik met mijn vrouw flirtte op de werkvloer’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Amanda Dalbjörn