Endometriose maakt zwangerschap lang niet altijd onmogelijk
Leven met endometriose is geen pretje. Het heeft een flinke impact op je gezondheid en welzijn. En als je ervan droomt om een kind op de wereld te zetten, dan kan de diagnose endometriose een flinke klap zijn. Het maakt een zwangerschap namelijk niet makkelijker. De website Thuisarts zet enkele tips op een rij over zwanger worden met endometriose.
Endometriose: wat is het?
Vandaag is het de laatste dag van Endometriosis Awareness Month – een maand waarin de ziekte in de spotlights wordt gezet om zo aandacht te vragen en fondsen te werven voor onderzoek naar de aandoening. Kort samengevat betekent endometriose dat er een soort slijmvlies dat op het weefsel in de baarmoeder lijkt, ook búiten de baarmoeder. Dit kan bijvoorbeeld terecht komen in de buikholte, op of in de eierstokken, en op nog veel meer andere plekken. Dat kan dan weer gaan zorgen voor ontstekingen, verklevingen, en allerlei andere problemen. Dit kan voor veel pijn zorgen.
Problemen bij de zwangerschap
Het Universitair Medisch Centrum Groningen deelt op hun site: “Van de tien vrouwen die moeilijk zwanger worden, hebben er drie endometriose.” Dat is dus een flink percentage. Maar op de site van de Thuisarts is te lezen dat van de 100 vrouwen met endometriose, er alsnog 65 in slagen om toch ‘gewoon’ zwanger te worden. De locatie van de endometriose maakt hiervoor uit: ernstige endometriose heeft een grotere impact. Ook als het probleem in de buurt van de eileiders of eierstokken zit, kun je meer problemen ervaren met zwanger raken.
Tips
Heb je zelf last van endometriose, maar wil je wel zwanger worden? Dan deelt Thuisarts verschillende tips. Zo moet je er rekening mee houden dat je ruwweg vanaf je 30e steeds minder vruchtbaar wordt. Lang wachten met een zwangerschap kan hierom niet altijd verstandig zijn. Ook raadt de site aan dat een gezonde levensstijl ervoor zorgt dat zwanger raken makkelijker is. Overgewicht, roken, en drugsgebruik kunnen allen nadelig zijn als je zwanger wilt worden. Dat geldt ook voor je partner of degene van wie je zwanger wilt raken: een ongezonde levensstijl heeft immers ook invloed op de zaadcellen.
Pijn, pijnstillers en hormonen
Ook raadt Thuisarts aan dat medicatie met hormonen een zwangerschap kunnen bemoeilijken. Omdat endometriose met veel pijn gepaard kan gaan, slikken veel patiënten bijvoorbeeld pijnstillers met hormonen. ” Genoeg slapen en ontspanning kunnen helpen om beter met de pijn om te gaan. Als je ongesteld wordt, dan ben je die maand niet zwanger geworden. Dan mag je wel 2 weken pijnstillers gebruiken, tot je volgende eisprong. Bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen.”
Natuurlijk geldt altijd dat je het beste contact kunt zoeken met je eigen huisarts of gynaecoloog als je zwanger wilt raken. Bij de diagnose endometriose geldt dit des te meer.
Lees ook: Ellen Hoog deelt problemen met zwangerschapskleding
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!