1 op de 10 vrouwen heeft PCOS: dit zijn de symptomen

Symptomen

Wij zetten de meestvoorkomende tekenen van PCOS voor je op een rijtje.

  • Onregelmatige menstruatie of geen menstruatie: doordat er geen of minder vaak een eisprong plaatsvindt, word je niet of minder vaak ongesteld. Veel vrouwen met PCOS worden minder dan acht keer per jaar ongesteld.
  • Veel bloedverlies tijdens menstruatie: het baarmoederslijmvlies bouwt zich voor een langere periode op, dus als je ongesteld wordt kan dit zwaarder zijn dan normaal.
  • Veel lichaamshaar: meer dan 70 procent van de vrouwen met PCOS heeft veel haar op het gezicht en het lichaam, waaronder de rug, buik en rond de borsten. Deze overmatige haargroei wordt ook wel hirsutisme genoemd.
  • Acne: door een hoog testosterongehalte kunnen vrouwen met PCOS last krijgen van acne. Dit komt doordat het testosteron de huid vettiger dan normaal kan maken, waardoor puistjes ontstaan op het gezicht, de borst en de rug.
  • Gewichtstoename: zo’n 80 procent van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht of obesitas.
  • Haaruitval en kaalheid: door een hoog gehalte aan mannelijke hormonen, kunnen vrouwen met PCOS te maken krijgen met haaruitval en kaalheid op de hoofdhuid.
  • Donkere plekken: vrouwen met PCOS kunnen donkere plekken op de huid krijgen, zoals in de nek, in de lies en onder de borsten.
  • Hoofdpijn: door de hormoonschommelingen kunnen vrouwen met PCOS last van hoofdpijn krijgen.
  • Verminderde vruchtbaarheid: doordat er minder vaak dan normaal een eisprong optreedt, kan het lastiger zijn om zwanger te worden.

Onderzoek

Kun jij meerdere van bovenstaande symptomen afvinken? Dan kan het lonen om naar de huisarts te gaan. Deze zal je doorverwijzen naar de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis. Hier bestaat het onderzoek uit verschillende onderdelen. Ten eerste wordt je bloed onderzocht om na te gaan hoe hoog de waarden van het FSH, LH, testosteron, oestrogeen en progesteron zijn. Daarnaast wordt ook je bloeddruk gemeten. Ten tweede vindt er een inwendig echoscopisch onderzoek plaats. Op deze manier wordt er gekeken of er cysten op je eierstokken zitten. Bij een normale cyclus zitten er zo’n drie tot acht eiblaasjes op de eierstokken, maar dit zijn er bij PCOS vaak (niet altijd) meer dan tien tot twaalf.

Behandeling

Helaas is er nog geen medicijn tegen PCOS. Wel zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Heb je (nog) geen kinderwens? Dan raden gynaecologen aan om de pil te slikken of een Mirena-spiraal te nemen. Door het progesteron in deze middelen blijft het baarmoederslijmvlies dun, waarmee je een verhoogd risico op baarmoederkanker voorkomt. Dit is ook op te lossen door eens in de drie tot vier maanden een bloeding op te wekken met een medicijn waar progesteron in zit. Wil je wel zwanger worden, dan is anticonceptie uiteraard geen optie. Andere dingen die belangrijk zijn in de behandeling zijn gezonde voeding en voldoende beweging om het cholesterol- en insulinegehalte laag te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Lees HIER meer over de behandeling van PCOS.

Pagina 2/2

Lees ook: 10 dingen die meisjes niet wordt geleerd, maar die ze wel zouden moeten weten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, NHS, De Gynaecoloog, Stichting PCOS, Healthline | Beeld: iStock, LumiNola