Het kan zomaar zijn dat je er voortaan belasting over moet betalen
Vinted is uitgegroeid tot een gigantisch platform voor allerlei soorten tweedehandskleding. Je kunt er werkelijk álles op terugvinden en het is een geweldig en toegankelijk platform om je items te vinden. En daarna verkoop je ze zelf ook weer gemakkelijk door aan iemand anders. Win-win! Kijk in het vervolg alleen wel een beetje uit, want de Belastingdienst kijkt voortaan mee.
Nieuwe regels
De Belastingdienst gaat vanaf heden kijken hoeveel jij verdient met verkopen via een tweedehandsplatform. Dit geldt voor Vinted, maar dus bijvoorbeeld ook voor Marktplaats. Verkoop je meer dan 30 items per jaar of verdien je er meer dan 2000 euro mee? Dan moet je daar belasting over gaan betalen. Deze nieuwe regel heeft te maken met de Europese Richtlijn DAC7. Deze regel betekent dat verkoopsites verplicht zijn om informatie door te spelen aan de Belastingdienst.
Verkoopsites geven niet alle informatie door, maar alleen die van mensen die dus meer dan 30 items verkopen of meer dan 2000 euro per jaar verdienen. Vinted stelt echter dat ‘dit niet direct betekent dat er belasting betaald moet worden’. Of je belasting moet gaan betalen over je verkopen is volgens de Belastingdienst ”afhankelijk van de feiten en omstandigheden”.
Wanneer moet je aangifte doen?
Of je aangifte moet doen van je Vinted of Markplaats-verkopen hangt af van een paar dingen:
- Zijn je kosten hoger geweest dan dat je er op Vinted of Marktplaats mee hebt verdiend?
- Lever je producten of diensten maar (heel) af en toe?
Kun je op beide vragen ‘ja’ antwoorden, dan is er officieel geen sprake van een bron van inkomen. Als de Belastingdienst toch contact opneemt, dan weet je hoe laat het is. Als je dan geen aangifte doet kun je een boete krijgen. Good to know!
Lees ook: Ah oh: ‘Mijn vriend wil het uitmaken nadat hij stiekem mijn berichten las’
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels