De winter komt eraan: zo was je je winterjas voor een frisse start

winterjas

Zo wordt ‘ie schoon en blijven de materialen mooi

Nu de herfst in volle gang is, ruilen we langzaam aan onze kleding om voor warme exemplaren. Daar hoort ook een andere jas bij. Als je een fijne winterjas hebt, trek je deze elk najaar waarschijnlijk weer uit de kast. Maar af en toe moet deze natuurlijk ook gewassen worden; dat is wel zo hygiënisch bij veelvuldig gebruik.

Lees het label

Allereerst is het een goed idee om de wasvoorschriften op het label van je winterjas te bekijken. Daarop staan adviezen over het wassen, drogen en eventueel strijken. Uiteraard hangt het van het materiaal van de jas af hoe kwetsbaar deze is. Een donsjas komt veel voor in de winter en is meteen ook een kwetsbaar soort jas om te wassen. Bij een verkeerde aanpak kan de jas zijn vorm, warmte en elasticiteit verliezen. Iedereen heeft wel eens een jas meegemaakt waarbij de donzen vulling is gaan klonteren, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ritsen en andere sluitingen

Als je het waslabel hebt gelezen en daaruit blijkt dat de winterjas in de wasmachine kan, gebruik dan een zacht programma. Nu je weet wat de wasvoorschriften zijn, is het belangrijk om alle ritsen, drukknopen en klittenbandsluitingen dicht te doen. Haal alle zakken leeg en controleer of er niets aan de jas bevestigd is dat tijdens het wassen de jas kan beschadigen. Probeer voordat je de jas in de wasmachine doet, vlekken die je met een droge doek kunt afvegen alvast te verwijderen.

Voorbereiding

Zowel de jas als de wasmachine moeten worden voorbereid op het wassen. Dompel je jas onder in een emmer met lauwwarm water. Op deze manier voorkom je dat de donsveren in de jas gaan klonteren tijdens de wasbeurt. Controleer ook de wasmachine goed, zoals de wasmiddellade, de trommel en de ring van de deur. Zorg dat dit allemaal vrij is van troep en viezigheid, zoals achtergebleven zeepresten. Zo voorkom je dat dit de jas kan beschadigen.

Wassen

Gebruik altijd een mild wasmiddel dat geschikt is voor delicate stoffen of speciale wasmiddelen voor bijvoorbeeld dons of wol, afhankelijk van het materiaal van de jas. Doe 2 tot 3 schone tennisballen in de wasmachine; deze schudden de veertjes tijdens het wassen weer los. Dit is één van de belangrijkste trucs om te voorkomen dat het dons gaat klonteren.

Misschien heeft je wasmachine een speciaal programma voor dons. In dat geval is dit een goede optie. Heeft de wasmachine dit niet, gebruik dan een programma dat geschikt is voor delicate was en niet hoger dan 600 toeren per minuut centrifugeert.

Drogen

Als het waslabel het aangeeft, kan een donsjas in de droger. Doe dit wel op een lage temperatuur en voeg opnieuw tennisballen toe. Wil je de jas liever aan de lucht laten drogen, hang deze dan aan een brede hanger, uit direct zonlicht, en laat hem natuurlijk drogen.

Lees ook: 5 slimme hacks om je keuken in een handomdraai brandschoon te maken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock