Aha: zo vaak zou je schuursponsjes moeten vervangen

schuursponsjes

Spoiler: het moet vaker dan je denkt!

Net zoals vaatdoekjes en theedoeken moeten ook je schuursponsjes regelmatig vervangen worden. Maar wat moet je doen als ze vies zijn? Kun je ze uitwassen of moeten ze direct de prullenbak in? En wanneer zijn de sponsjes echt aan vervanging toe?

Schoonmaken

Schuursponsjes zijn veelzijdige schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken voor alles, van het schrobben van de badkamer tot het afwassen van de vuile vaat. Vanwege hun multifunctionele inzet zijn ze vaak flink in de weer, en daarom is het belangrijk om ze regelmatig te vervangen. Hopelijk hoeven we je niet te vertellen dat je voor verschillende schoonmaakklussen niet hetzelfde sponsje moet gebruiken!

Bacteriën

Houd er rekening mee dat schuursponsjes een broedplaats voor bacteriën kunnen zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat er duizenden tot miljoenen bacteriën per vierkante centimeter op een gebruikte spons kunnen leven. Sterker nog, uit een studie van de University of Florida bleek dat keukensponsjes vaak meer bacteriën bevatten dan de gemiddelde toiletbril! De meest voorkomende bacteriën die werden aangetroffen zijn onder andere Listeria, Salmonella en E. coli.

Vervangen

Vanwege deze bevindingen wordt aangeraden om je schuurspons regelmatig te vervangen, bij voorkeur wekelijks. Hoewel sommige mensen hun schuursponsjes langer willen gebruiken, zijn niet alle methoden om ze te reinigen even effectief. Uitkoken blijkt niet alle bacteriën te doden, wat betekent dat het hygiënisch gezien beter is om sponsjes na verloop van tijd weg te gooien.

Lees ook: 5 dingen die je maar eens per jaar moet schoonmaken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Healthline, Good Housekeeping | Beeld: Adobe Stock