Uit je comfortzone stappen: hoe doe je dat?

comfortzone

Het kan je ontzettend veel opleveren

We kennen allemaal het veilige gevoel van onze comfortzone: je voelt je veilig, weet waar je aan toe bent, en hoeft geen controle uit handen te geven. Toch beperk je jezelf door in je comfortzone te blijven en geen risico’s te nemen. Hoe ga je te werk als je dit spannend vindt? Wij helpen je op weg.

Grenzen verleggen

Om het begrip comfortzone te verduidelijken, bekijken we de omschrijving van specialist Karl Rohnke. Hij verdeelt de zones in drie categorieën: de comfortzone, de stretchzone en de paniekzone. Volgens Rohnke ligt de ideale plek om je te ontwikkelen in de stretchzone. Hij beschrijft onze comfortzone als een elastisch touw: het is rekbaar, maar kan knappen onder te veel spanning.

Stretchzone

Wanneer je binnen je comfortzone blijft, leer je niets nieuws en groei je niet als persoon. Dat klinkt misschien saai, maar verrassend veel mensen kiezen (soms onbewust) voor dit comfort. In de stretchzone leer en ervaar je nieuwe dingen, waardoor je jezelf ontwikkelt. Door te experimenteren ontdek je waar je je grenzen kunt verleggen, welk gevoel van onwennigheid je aankunt en hoe je je meer comfortabel kunt voelen in nieuwe situaties. Je hoeft overigens niet altijd in de stretchzone te blijven; door af en toe een stapje terug te doen naar je comfortzone kun je reflecteren op wat je hebt geleerd. Op die manier groeit ook je comfortzone mee.

Paniekzone

Maar zoeken naar mogelijkheden in je stretchzone betekent niet dat je jezelf zover moet pushen als mogelijk. Té ver gaan is niet zonder risico. Door jezelf te ver te pushen kun je in paniek raken, waardoor je het in de toekomst juist spannender zult vinden om iets buiten je comfortzone te ondernemen. Hoe herken je dat je in de paniekzone terecht bent gekomen? Je zult willen vluchten uit de situatie of juist bevriezen.

Plan van aanpak

Allereerst is het belangrijk om de controle los te laten wanneer je uit je comfortzone wilt stappen. Je gaat iets nieuws ondernemen, en je weet nu eenmaal niet hoe dit zal uitpakken en hoe erop gereageerd zal worden. Door dit gewoon over je heen te laten komen, maak je het een stuk eenvoudiger dan wanneer je alle touwtjes in handen wilt houden. Vind je iets spannend, ga er dan gewoon voor. Maar als je het écht eng vindt, kan het mogelijk toch een stapje te ver zijn. Je kunt de uitdaging opdelen in kleinere stukjes en eerst een klein stapje nemen. Kijk hoe dit bevalt, en beoordeel dan of je nog verder wilt gaan of dat dit voorlopig genoeg is.

Neem ook de tijd om te reflecteren op je ervaring. Grote kans dat het minder eng was dan je van tevoren dacht, wat je een vergroot zelfvertrouwen zal geven. Daardoor durf je in de toekomst sneller een stapje buiten je comfortzone te doen!

Lees ook: Aha! Hierom daten jonge mannen graag met oudere vrouwen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Bedrock, Flow magazine, We are Lions | Beeld: Unsplash